"11-годишното момче, произвело неволно изстрела, не е знаело, че пушката е заредена", посочват от държавното обвинение

Не е установен умисъл при стрелбата, която доведе до раняването на 2-годишно дете във Враца. Става дума за инцидент. Това заяви на брифинг окръжният прокурор на Враца Владимир Сираков във връзка съв случая на простреляното с пневматична пушка бебе. 

„Веднага, след като е получен сигналът в Районното управление, е образувано досъдебно производство. На място са изпратени разследващи от полицията, които са направили оглед и са разпитали лица на място", посочи той. 

По думите му уведомлението, получено в Окръжна прокуратура- Враца и след доклад на дежурен прокурор – е по „по-тежък текст, а именно опит за убийство”. „Според мен тази правна квалификация не е точна с оглед на събраните до момента доказателства. По-скоро се касае за тежка телесна повреда по непредпазливост”, посочи той.

Критично е състоянието на простреляното в главата 2-годишно дете

Той обясни, че е стрелял 11-годишен малолетен родственик на пострадалото дете, което не носи наказателна отговорност от „гледна точка на закона”. „Дядото на раненото дете е установено, че има закупена пневматична пушка калибър 5,5. Оръжието подлежи на регистрационен режим и  дядото на раненото дете е спазил закона, като го е декларирал в полицията във Враца през март 2021 година. В деня на инцидента е изнесъл навън оръжието, за да стреля по свраки”, заяви прокурор Сираков. И допълни, че мъжът е стрелял няколко пъти с оръжието.

Той обясни и фактологията на инцидента. „На гости на дядото и бабата са били пострадалото дете и родителите му. То се е разхождало свободно и в момент на краткотрайно разсейване на родителите си е хванало пушката, която била оставена на маса, откъм цевта. В същото време 11-годишното момче в стремежа си да хване оръжието откъм приклада, за да не се нарани бебето – е възпроизвел този нелеп изстрел. Той не е знаел, че оръжието е било заредено. Така се стига до този нелеп инцидент. До момента не е установен умисъл, от който и да било, за извършването на това деяние”, подчерта прокурорът.

Припомняме, че 2-годишното дете, простреляно в главата, е в критично състояние. То е настанено в реанимацията на "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение. От най-голямата спешна болница у нас, където бебето беше докарано с хеликоптер, посочиха, че е направена неврохирургична обработка на нараняването му. Детето остава на апаратна вентилация.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase