Президентът поддържа постоянна връзка с дипломатите ни в региона

Българските политици осъдиха остро нападението с ракети и дронове над държавата Израел тази нощ. Използвайки социалните мрежи те призоваха за намаление на напрежението в Близкия изток и въздържане от употреба на сила.

От администрацията на държавния глава Румен Радев информираха, че той следи със загриженост развитието на конфликта в Близкия Изток и осъжда ескалацията на напрежението. Всички страни в региона следва да се въздържат от по-нататъшна употреба на сила, се посочва в позиция на Президенството, изпратена до медиите. 

"Държавният глава е в постоянен контакт с българското правителство и службите за сигурност за гарантиране на живота и сигурността на българските граждани в Близкия Изток и при необходимост за тяхната евакуация от региона", посочват от президентската институция. 

Румен Радев осъжда ескалацията на напрежението в Близкия изток 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е категоричен, че допълнителната ескалация на конфликта в Близкия изток не бива да бъде допускана.

"Осъждам остро дръзкото нападение с ракети и дронове, което Иран предприе спрямо Израел тази нощ". Това написа в личния си профил в социалната мрежа Facebook лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

"Допълнителната ескалация на конфликта в Близкия изток, до която действията на Иран ще доведат, не трябва да бъде допускана. Ние подкрепяме нашите израелски приятели в тяхното законно право да пазят и отбраняват страната и народа си", пише Борисов. 

Борисов: Осъждам остро дръзкото нападение, което Иран предприе спрямо Израел

За деескалация на напрежението в района призоваха в съвместна декларация и от ПП-ДБ.

"Късно снощи Иран започна военна операция срещу Израел като изстреля десетки дронове и балистични ракети срещу страната. Смятаме атаката за безотговорна и неоправдана, опасна за мира и сигурността в целия регион", се казва в позиция на ПП-ДБ по повод ескалацията на напрежението в Близкия изток. 

От формацията казват още, че подкрепят правото на Израел да защити суверенитета си, но отправиха и призив за "деескалация и симетрични действия и от двете страни, за да не прерасне конфликтът в мащабна регионална война", съобщиха от коалицията.

"Мисля, че конфликтът в Украйна, конфликтът в Израел, Иран и хутите, които атакуват амеракански кораби, това е една обща ос на атака. Целта е запданите сили да бъдат максимално разсеяни в максимален брой точки", коментира Кирил Петков.

ПП-ДБ: Атаката срещу Израел е безотговорна и неоправдана 

От Левицата изразиха силно безпокойство от разширяването на военните действия в Близкия Изток.  "Призоваваме за въздържане и за предотвратяване на по-нататъшна ескалация на конфликтите в региона. Всички усилия трябва да бъдат насочени към намаляване на напрежението и постигане на устойчив мир". Това написа в личния си профил във Facebook лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

Нинова: БСП изразява силно безпокойство от разширяването на военните действия в Близкия Изток

Лидерът на ИТН Слави Трифонов изрази подкрепата си за хората в Израел. „Няма нужда да им пожелавам сила, защото историята е показала, че те я имат в огромно количество”, написа той във Facebook.

В позицията си той изтъква дейността на ислямския фундаментализъм. Според него преговорите с представители на радикалния ислям са нереалистични. „Аятоласите отдавна управляват тази, иначе толкова прекрасна и богата, държава и това, което се случи снощи, беше съвсем логично. Ако някой си мисли, че може да се преговаря с радикалния ислям, е или наивник, или невежа”, пише Слави Трифонов. 

Слави Трифонов подкрепи Израел след нападението от Иран 

Коментарът на лидера на партия „Възраждане” Костадин Костадинов за ракетната атака към Израел засегна българската външна политика. Той се запита къде е писана позицията, споделена от МВнР в социалната мрежа Х.

За пореден път наблюдаваме двойните стандарти във външната политика на България. Тази позиция изрази във Facebook лидерът на ПП „Възраждане” Костадин Костадинов по повод обстрела с ракети и дронове към Израел от Иран тази нощ.

„Терористичната израелска атака срещу иранското посолство в Дамаск беше подмината с пълно мълчание, докато закономерният и очакван ирански отговор към Израел беше незабавно осъден от МВнР в социалната мрежа Х в 3:46 посред нощ с позиция само на английски език. Това поражда следния логичен въпрос: къде точно е написана позицията, в българското външно министерство или в американското посолство”, пише Костадинов. 

Костадин Костадинов: Има двойни стандарти във външната политика на България

Ескалация на напрежението в Близкия изток: Иран изстреля дронове срещу Израел (ОБЗОР)

МС: Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase