Темата коментират Румяна Коларова, Наталия Киселова и Владимир Йончев

Без отговор остана въпросът ще се съобрази ли президентът с искането на служебния премиер за смяна на министри. Румен Радев ще се срещне с Димитър Главчев, който трябва да обоснове исканите рокади. От Брюксел министър-председателят призова държавния глава да изпълни задълженията си по Конституция.

Президентът и служебният премиер сблъскаха позиции за рокадите в кабинета (ОБЗОР)

"Това правителство беше сформирано при особени обстоятелства. Тогава Главчев заяви, че съставя политически балансиран кабинет. Това означава, че има политически представители, но има баланс", каза в ефира на "Здравей, България" политологът проф. Румяна Коларова.

Главчев: Призовавам Радев да изпълни задълженията си по Конституция

Тя добави, че тези, които са гласували за промените в Конституцията, ще инкасират огромна щета, ако продължават да саботират модела, който са приели.

По думите на доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски", правителството не е на НС. „Ако беше на НС, щеше да бъде формирано с един от трите проучвателни мандата. Правителството, така, както беше конструирано, е разкрачено между Президентството и НС. Тъй като президентът от самото начало не хареса ограничаването, през цялото време ще показва, че тази процедура е несъстоятелна”, добави тя.

Седмица след клетвата: Служебният премиер иска да смени двама министри (ОБЗОР)

Владимир Йончев, главен редактор на "Офнюз", добави, че не е много редно заместник-председател на политическа партия да бъде външен министър, но Даниел Митов, според него, е авторитетен.

Според проф Пламен Киров, преподавател по конституционно право, има хипотеза при която може да се стигна до гласуване на вот на недоверие в настоящия парламент. В предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS ток каза, че при преструктуриране на политическото пространство и постигане на съгласие между ПП-ДБ заедно с опозиционните партии в парламента, може да се стигне до гласуване на вот на недоверие на служебно правителство.

По думите му има решение през 1992 година, което е актуално към момента, решение номер 20. „То казва, че не може да се стига до гласуване вот на недоверие на служебно правителство. Иначе всички други средства за парламентарен контрол, когато съжителстват служебно правителство и парламент са допустими”, добави той.

Според него се намираме в период на предизборна кампания. „Политическото съревнование е започнало и политическата целесъобразност в действията надделява”, каза Киров.  

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase