Димитър Главчев отново посочи, че отговорността за министрите, които предлага, е изцяло негова

Продължава напрежението около поисканите рокади в служебния кабинет. Вчера премиерът Димитър Главчев призова президента да спази Конституцията и да разпише укази за освобождаването на външния и на земеделския министър. Днес предупреди – ако държавният глава не се съобрази с предложенията му, отговорността ще е на Румен Радев. Последваха и още реакции. 

„Отговорността за министрите, които предлагам, е изцяло моя. Както виждате, всички бягат от отговорност. Ако някой има други виждания по въпроса, този, който осуети предложените от мен промени, ще понесе отговорност. Винаги съм бил в контакт с президента, комуникирали сме при нужда. Министрите са равно отдалечени от всички партии”, подчерта Главчев.

Главчев: Ако Радев не се съобрази с предложените от мен промени, ще понесе отговорност

Вчера Радев коментира, че служебният премиер изпълвания „щенията на своя партиен началник”. „От партийни събрания се раздават разпореждания. Как се заплашва министър-председателят. Надявам се Димитър Главчев да си дава сметка за щетите върху кабинета и цялостното доверие върху изборния процес, когато той светкавично изпълнява щенията на своя партиен началник”, каза президентът.

Днес последва реакция от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. „Помня ярките политически лица в кабинетите на Радев, но може би той има къса памет. Сред тях Янаки Стоилов, Крум Зарков, Весела Лечева. Цялото БСП се изсипваше в служебните правителства. Той правеше цели партии от тях - на Стефан Янев, на Кирил и Асен”, посочи той.

Борисов е на мнение, че президентът „изопачава истината”. „Изобщо не ме интересува кой ще е външен министър. Даниел Митов е мост между партиите. Ако стане министър, била застрашена честността на изборите!? Нека Радев си спомни записа, в който се казва, че ще има „ала-бала с президента”. Искам да остане този министър, да си носи президентът отговорност за провалите. Не искам да поемаме ангажимент като партия за това правителство”, отбеляза лидерът на ГЕРБ.

За Конституционните промени, които водят до този казус, Борисов посочи ПП-ДБ и ДПС. „Направиха я Христо Иванов и Делян Пеевски. И тогава много хубави бяха всичките, много бяха заедно”, заяви лидерът на ГЕРБ.

Борисов: От служебните кабинети Радев правеше цели партии

И обясни – номинираният от Главчев за служебен външен министър Даниел Митов лично му се обадил да го пита дали да приеме поста. „Аз разреших, но не съм го предлагал. Ние носим отговорност за Конституцията, не виждам как повече ще подкрепя нещо, предложено от ПП-ДБ. Провал в съдебната реформа, във всичко. Ако са искали стабилност, щяхме да имаме редовно правителство и трите партии да носим отговорност, допълни Борисов.

„Трябваше да направим същите номера, които правят и те. „Отричате ли се – отричаме се”. „И от майката? И от майката се отричаме. От всички се отричаме само да имаме министри”, критикува Борисов ПП-ДБ. От коалицията бяха категорични, че нямат министри в служебния кабинет. И поясниха за регионалния Виолета Коритарова, която визира Борисов. „Служебният министър Виолета Коритарова е дългогодишен кадър на ГЕРБ. Нейният син е кмет на район „Подуяне” от „Спаси София”, не от ПП-ДБ. Лично аз я освободих като ръководител на Агенцията по кадастър”, заяви депутатът от ПП-ДБ Андрей Цеков.

Самият Митов потвърди, че е готов да стане външен министър и че е разговарял с Борисов. „Главчев е взел напълно самостоятелно решението да ме предложи за служебен министър, не е имало натиск. Първият разговор беше между мен и премиера, който, очевидно не е могъл да се сработи с външния министър Стефан Димитров, когото освободи. Консултирал съм се с лидера на партията, получих пълна подкрепа от него”, заяви той.

Даниел Митов: Готов съм да поема поста външен министър

По думите му служебният министър-председател е искал да гарантира ясна външна политика с ясен проевропейски и проатлантически профил. „Ако президентът реши да подпише указа, спокойно може да кажем, че ГЕРБ поема отговорност за външната политика на страната, но постът не ми е самоцел. С промените в Конституцията логиката за съставяне на служебни правителства беше променена. Тя зависи изцяло от министър-председателя. Ролята на държавния глава е различна. Главчев трябва да търси подкрепа от партиите в парламента. ПП-ДБ трябваше да защитят конституционните промени”, категоричен е Митов.

Коментар по темата направи и председателят на ДПС Делян Пеевски. По думите му президентът Радев е длъжен да разпише указите за смяната на министрите. „Нека държавните мъже да бъдат на висотата на доверието на хората и да спрат с тези игрички - „няма да подпиша за министрите”, „ще махнем шефа на парламента”. Няма да има министри, няма да има премиер, няма да има шеф на парламента, утре може да няма и президент”, предупреди той.

Пеевски: Президентът е длъжен да подпише указите за назначаване на нови министри

Според Пеевски политиците вече са в предизборна кампания. „Нека всички да спрат и да се съобразят с Конституцията. Президентът да се съобрази с Конституцията, Министерският съвет да се съобрази с Конституцията и ние да се съобразяваме с Конституцията. Трябва да бъдем отговорни към хората. Това е една игра, която ще я платят хората”, смята председателят на ДПС.

„Убеден съм, че кабинетът ще успее да запази равна отдалеченост и ще има евроатлантическата насоченост на България“, коментира още Пеевски.

От „Продължаваме Промяната – Демократична България” смятат, че се случват „вътрешни борби между ГЕРБ и ГЕРБ”. „Драмата около служебния външен министър трябва да бъде изцяло обърната към ГЕРБ и президента, които явно не могат да постигнат договореност”, е мнението на депутата от ПП-ДБ Даниел Лорер.

Лорер: Наблюдаваме борби между ГЕРБ и ГЕРБ в служебния кабинет

„Единственото нещо, което променихме в Конституцията, е българският президент да избира служебен премиер между парламентарно избрани фигури. Това не означава, че служебният кабинет трябва да бъде изцяло политически безотговорен. Напротив – тъй като новият премиер е политически отговорно лице, беше редно той да формира своя кабинет с известно политическо съгласие с политическите сили, нас от ПП-ДБ никой за нищо не ни е питал и хора от ПП там няма”, категоричен е Лорер. 

От БСП считат, че служебното правителство „изведнъж, по нареждане на Борисов” е започнало промени. „Беше посочен министър на външните работи - крайно неприемлив за служебен кабинет, силно партийната фигура на Даниел Митов. Имаме достатъчно мотиви, за да поискаме вот на недоверие”, обясни депутатът от партията Ирена Анастасова.

Ирена Анастасова, БСП: Имаме достатъчно мотиви, за да поискаме вот на недоверие

По думите ѝ в основата на скандала със смяната на министри стои „безумното поведение на Бойко Борисов, който на партийна сбирка е разпоредил на Главчев да смени веднага външния министър”. „Това е безпрецедентно поведение на партиен лидер, който си позволява да се разпорежда по отношение на това какъв трябва да е служебният кабинет”, добави тя.

Припомняме, че Радев обяви, че ще покани служебния премиер на разговор в петък, за да обсъдят мотивите за исканите промени в състава на правителството. На въпроса дали ще се отзове на поканата Димитър Главчев отговори: „Вероятно, да”. Такава заявка направи той от Брюксел. Днес президентът не коментира изказванията на служебния премиер и на лидера на ГЕРБ.

Радев кани Главчев да обсъдят поисканите смени на министри

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase