Желаещите да се занимават с пчеларство са намалели наполовина

Една четвърт от дребните пчеларски стопанства са изчезнали за година. Това показва статистиката на Обединения пчеларски съюз. Намаление с 8-9 на сто има и при фермерите, които отглеждат от 10 до 150 пчелни семейства. Причините са много, но основната е, че хората в сектора търпят големи загуби. 

Зимата беше благосклонна към добруджанските пчелари и смъртността на пчелите е едва около 3%. С израстването на посевите обаче, те са изправени пред дългогодишен проблем.

Пчелите - чудните създания на природата в опасност

"Имаме проблем в момента с пръсканията на пшениците. Пчелите са много агресивни. Имам съмнение, че се използват нерегламентирани препарати, внос от Турция", твърди Десислав Янакиев, професионален пчелар.

Желаещите да се занимават с пчеларство, в най-голямото сдружение в Добрич, са намалели наполовина. "Оцеляването става все по-трудно. Основно заради ниската изкупна цена. Много от колегите продадоха тази есен и продължават да продават цели пчелини, кошери, инвентар, места, които са закупили във времето. Потомствени пчелари се отказват от пчеларството, което не е добре!", заяви Галин Георгиев, председател на сдружение „Пчела” – Добрич

Репортер: Надежда Карапанчева

Повече по темата гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase