„Риск от заболяване има при децата преди ваксинация - при 5-годишните, при 11-годишните", обясни микробиологът

„Вече и в частни лаборатории се правят изследвания за коклюш. Изследването с PCR дава категоричен резултат, а с метода Елайза може да има фалшив резултат”. Това заяви доц. Виктория Левтерова – ръководител на Националната референтна лаборатория по молекулярна микробиология в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

Тя обясни, че ако човек няма симптоми и не е бил контактен, не може да разбере, че е болен от коклюш. При изследване на цял клас, може да се появят преносители на болестта. Ако децата са в близък контакт, доста от тях биха се заразили. В такъв случай те преминават на онлайн обучение.

Проф. Кантарджиев за коклюша: Хора, ваксинирайте децата си!

„Без изследване не може да се докаже, че това е коклюш”, обясни доц. Левтерова. Симптомите на това заболяване са кашлица над една седмица, доста от пациентите имат и алергии.

„Риск от заболяване има при децата преди ваксинация – при 5-годишни, 11-годишни. Случва се и баби да се заразяват от внуците си. Най-голяма опасност има за бебетата без ваксинация. Те трябва да се пазят и да се спазва старото правило - първите 40 дни познати да не идват да гледат бебето. Ако може външните хора, които контактуват с бебето, да са с маски”, препоръча доц. Виктория Левтерова. Според нея за двата смъртни случая в Кюстендил най-вероятно родителите не са спазвали ограничението на контактите за бебетата.
Над 300 са случаите на коклюш в цялата страна.

Едно от бебетата, станали жертва на коклюш, е постъпило с белези на сепсис в болницата

Доста бактериални инфекции са внесени в Европа с тази бежанска вълна, обясни микробиологът връщането на болести, които бяха отдавна забравени. „Като цяло Европа е ваксинирана и срещу коклюш, и срещу много други болести, но влязоха хора, които не са ваксинирани. Трябва да имаме едно наум и малко по-предпазливи да бъдем. Да не неглежираме ваксинациите”, препоръча Виктория Левтерова. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase