Жители на града протестират срещу предприятие за преработка на нефтохимикали

Протест срещу предприятие за рециклиране на моторни масла в Луковит. Десетки жители на града недоволстваха от острите и задушливи миризми, които се носят във въздуха. Местните казват, че проблемът е повече от 10 години.  

„Тук се рециклират масла, при чието варене се отделя въздух, но в него има капчици масло. Това са така наречените въглеводороди”, заяви Георги Антонов – общински съветник.

ПРОТЕСТ В РУСЕ: Започна подписка срещу изграждането на инсинератор

„В Луковит не се диша. Фракциите са летливи. Тежко канцерогенни. Всеки знае, че е забранено да стои в кола, в гараж, докато колата работи. Представете си, че града ни е един голям гараж, а ние стоим в колата, в гаража, докато тя работи”, коментира Християна Тодорова.

Жителите на Луковит недоволстват и заради това, че предприятието се разраствало.

„Заемат част от трасето на стадиона. Притесняват ни количеството емисии, които се отделят при преработката на тези масла”, заяви Наталия Иванова – жител на Луковит.

„Децата припадат по стадиона. Никой не иска да тренира. Преди сме имали Европейски шампиони по лека атлетика. Сега не можем да сформираме групи. Трасето минава в задния двор на предприятието”, коментира Християна Тодорова.

От плевенската регионална екоинспекция са започнали проверка по два сигнала, преди седмица, но отклонения в нормите нямало. Назад в годините предприятието е било глобявано веднъж, но санкцията е оспорена и паднала в съда. От фабриката отказаха коментар.

А жителите на Луковит подготвят следващ протест, този път с пътна блокада от детски колички.

„Готови сме да стигнем до високо ниво и институция, която би ни обърнала внимание и вземе адекватни мерки”, заяви Наталия Иванова.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase