В телевизионен диспут кандидатите за евродепутати се аргументираха защо българските граждани трябва да гласуват за тях

Какви са позициите на кандидатите за евродепутати относно войната в Украйна, външната политика на ЕС и Шенген? В дебата участваха Андрей Ковачев от ГЕРБ-СДС, Деница Симеонова от ПП-ДБ, Петър Волгин от "Възраждане", Румен Гечев от "БСП за България" и Ангел Джамбазки от ВМРО.

В първия кръг от регламента кандидатите за евродепутати се аргументираха защо българските граждани трябва да гласуват за тях. Във втория кръг всеки имаше възможността да изкаже позицията си по въпроса с войната в Украйна. Третата част беше посветена на коментар на състоянието на бизнеса в България, мигрантската вълна и присъединяването на страната ни в Шенген.

Изборът на България - новата власт: От София до Брюксел: Първи дебат в ефира на NOVA

Първи беше Андрей Ковачев, който заяви, че ГЕРБ-СДС ще се бори за „предвидимо управление”, нулева незаконна миграция и инвестиране на европейски и български средства в инфраструктурата, изграждането на спортни зали и пр. „Няма нужда от туристи в Брюксел”, каза Деница Симеонова. Според нея приоритет трябва да бъде приближаването на българските граждани към ЕС. Тя предлага изграждането на регионални офиси, които да позволяват обсъждане на европейската принадлежност на България. Петър Волгин обеща от името на „Възраждане”, че „решенията за България ще бъдат взимани в София, а не в Брюксел и Вашингтон”. От "БСП за България" Румен Гечев подчерта, че най-важна е защитата на позицията за равенство между страните-членки на ЕС. Ангел Джамбазки припомни аспекти от досегашната политика на ВМРО и посочи като водещи приоритети българското селско стопанство, енергетиката и енергийната сигурност на страната.

Втората част на регламента откри въпроса за позицията на България относно войната на територията на Европа. Според Ковачев няма спор относно това, че всички искат мир, но „трябва да сме наясно кой започна войната – Кремъл е агресорът, а Украйна – жертвата”. Според Гечев „всички страни са виновни за това, че има война”  и действията на президента на Украйна също са една от причините за избухването на конфликта. Този коментар доведе до репликата на представителя на ГЕРБ-СДС: „БСП оправдава агресията на Русия”. По думите на Волгин „Западът настройваше с години Украйна срещу Русия”, но Ковачев отново защити позицията си, че нападението на руската армия е неаргументирано. „България трябва да е на страната на мира, а не да изпраща оръжия на Украйна”, каза кандидатът на „Възраждане”. Според него президентът на Украйна  е „нелегитимен лидер”, а с парични средства и оръжия „помагаме на режима на Зеленски”.

Ангел Джамбазки представи като аргумент хипотетична ситуация, в която Турция предявява териториални претенции към България. "Ами ако турското население в България се почувства подтиснато, че турският език не е признат за официален тук?", каза Джамбазки. Според него този пример и войната в Украйна са  доказателство за това, че най-важен трябва да бъде интересът „доколко Европа и България могат да се пазят”. „България трябва да е активен партньор за сигурността на Европа, която не е само за сигурността на жителите, а и на ресурсите”, съгласи се Деница Симеонова. По думите на Ковачев ЕС е мирен проект, но „взривоопасният свят около нас ни задължава да инвестираме в отбраната”.

Зам.-председателят на ЦИК показа как ще гласуваме на изборите 2 в 1

Третата част на дебата проследи настроенията на кандидатите относно състоянието на бизнеса в България, мигрантската вълна и Шенген. „Нелегалната миграция беше насърчавана от канцлера на Германия с претекст, че имат нужда от работна ръка”, каза Джамбазки. Според него „тези хора” не търсят работа, а „налагат начина си на живот по несъвместим начин”. След това Деница Симеонова отбеляза, че темите за миграцията и Шенген водят до наплив от дезинформация и фалшиви новини. Петър Волгин е на мнение, че малцина са облагодетелствани от постиженията на предишното правителство относно частичното ни присъединяване в Шенген. Според Гечев "БСП напълно подкрепя пълноправното членство на България в Шенген". Между дебатиращите няма спор относно искането ни за включване в сухопътния Шенген.

Накрая кандидатите направиха финални кратки обръщения към избирателите.

Целия дебат гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase