Пентагонът по-рано съобщи за руско противосателитно оръжие в орбитата на спътника

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков отрече твърденията на САЩ, че Москава е изстреляла в Космоса противосателитно оръжие, предаде „Ройтерс”.

„Русия се противопоставя на разполагането на оръжия в Космоса”, заяви Рябков, цитиран от ТАСС. И добави, че страната му все още спазва количествените ограничения на ядрените оръжия, предвидени в договора „Нов СТАРТ” между Москва и Вашингтон.

Какво представлява договорът "Нов СТАРТ"?

Освен това руският заместник-външен министър призова САЩ да преразгледат "деструктивния си подход към серията руски предложения в тази област". Преди всичко това се отнася "до нашето предложение за разработване на договор за предотвратяване на надпреварата във въоръженията в космическото пространство", уточни той.

Рябков обвини САЩ и в опити за задкулисно подкопаване на БРИКС. „Вашингтон не харесва групата, създадена от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, защото не може да я контролира”, каза той.

Речта на Путин: Обвинения към Запада за войната в Украйна, Русия излиза от договор за ядрените оръжия

Според него БРИКС включва могъщи държави, които не са новаци в международните отношения и за които диктатът на САЩ и опитите им да запазят хегемонията си не са тайна. "Имаме собствени канали, механизми и форми на сътрудничество с всеки от членовете на БРИКС, които се развиват независимо от и въпреки противопоставянето от страна на САЩ", заяви руският министър.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Асен Георгиев, БТА