"Сигналите за купуване на гласове са скочили спрямо миналите парламентарни избори", заяви Стоянов

„Към четвъртък сутринта имаше постъпили общо 99 сигнала по линия на престъпления против политическите права на гражданите. Образувани са 46 досъдебни производства. От сутринта на територията на областите Перник и Добрич се извършва спецакция срещу купуването на гласове”. Това заяви вътрешният министър Калин Стоянов в Приморско.

По думите му схемите за предстоящия вот остават същите – опрощаване на дългове срещу подкрепа за определен кандидат. „Цената за глас е между 50 и 100 лева. Предполагам, че в последния момент може да има някаква промяна, но ще следим този процес”, подчерта той.

Подаваме сигнали за купуване на гласове на денонощна телефонна линия

Петима са задържаните в Перник, а десетима - в Добрич. В хода на акцията са открити и списъци с хора, чиято автентичност и съпричастност в изборния процес предстои да се установят. По време на полицейската операция са проверени множество адреси и над 100 души. Иззети са още контрабандни стоки.

Калин Стоянов обясни, че справка на МВР спрямо парламентарните избори миналата година показва, че има образувани 4 пъти повече досъдебни производства, а сигналите са скочили с 2,5 процента. „Този път имаме повече сигнали. Аз лично си обяснявам това с факта, че може би гражданите ни имат повече доверие. И на второ място – МВР този път се ориентира по-рано и реално имаме много оперативни сигнали, които в момента отработваме”, категоричен е Стоянов.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Милен Миланов, кореспондент на БТА