Новината обяви вътрешният министър Калин Стоянов

Цените на личните документи скачат почти двойно. От началото на следващата година обикновена поръчка лична карта ще струва 30 лв. - при 18 лв. сега. Това реши правителството на вчерашното си заседание на Министерския съвет. Промяна ще има и при получаването на документ експресна поръчка - тя ще е готова в срок до 8 часа, ще струва 5 пъти повече от обикновената и се предвижда да може да я получим само в София. Вече няма да има безсрочни лични карти. Вместо това на хората от 18 до 70-годишна възраст ще се издава документ с 10-годишна валидност. За тези над 70 години личната карта ще бъде за 30 години.

Срещаме Радослав Томов минути, след като си е получил личната карта. Наложило се да си извади нова, защото предишната му я откраднали.

„Бях на дискотека на бала ми. Портфейлът ми беше в якето и разбрах за кражбата чак като се прибрах”, споделя младежът.

Подал заявление за бърза поръчка. Така за 3 дни и срещу 36 лв. вече има нов документ. Същата услуга с новите цени ще струва близо два пъти повече.

Причината за скока в цените от кабинета обясниха с въвежданото на лични карти от ново поколение.

„Ще има нови документи за самоличност, които ще съдържат биометрични данни”, поясни вътрешният министър Калин Стоянов.

Той коментира и идеята документите, които са експресна поръчка, която се извършва за един работен ден, да бъдат получавани само от София, независимо от коя точка на страната са заявени.

„Това е решение, което е взето преди около 5 години. Целта е да бъде централизирано издаването на документи, а именно то да бъде в столицата. Реално гражданин във Варна може да подаде заявление за издаване на документ за самоличност експресна поръчка, но може да получи документа само от София”, поясни Стоянов.

Идеята не се харесва на Елеонора Маркова.

„Ако искам експресна поръчка, значи документът ми трябва максимално бързо. За да отида в София ми трябва отпуск и средства”, споделя жената.

Вътрешният министър изчаква становища по казуса и ако се наложи, може да има промени. След увеличенията в цените остава безплатно издаването на първа лична карта за лица, които са навършили 14 години. Безплатен е документът и за тези над 70.

Правителството промени цените за издаване на лична карта

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase