Хората избраха избирателните секции пред гръцките плажове

Никити, малкото курортно градче в Гърция, се готви за изборите 2 в 1. В местната гимназия българите, които живеят там или са на почивка, могат да гласуват в секцията.

Огромна опашка от хора се изви още преди обед пред секцията в Никити. Малко преди 17 ч. общият брой на гласувалите там е около 500 души.

Вот 2 в 1: България гласува на европейски и предсрочни парламентарни избори

Секцията в Никити се води рекордьор по брой гласоподаватели. „Абсолютният рекорд е през 2021 година за изборите за Народно събрание. Никити е една от наистина важните секции. Надяваме се хората да дойдат да гласуват”, каза председателят на секционната избирателна комисия в града и добави, че членовете на комисията са седем.


„Всички колеги имат много добър опит. Получихме по 1500 бюлетини за всеки вид избори, общо са 3000”, каза още той. Първи сигнал за проблем е подаден в Северна Гърция. Оказа се, че машината в секцията в Солун е отказала, поради което там също са преминали към вот на хартия. 

Турция е първенец по брой избирателни секции в чужбина

Денят обаче не премина и без проблеми – машината в Солун спря да работи. „При третия гласоподавател просто изкара една бюлетина и една малка бележка, която не е бюлетина”, обясниха от комисията. Така с решение на ЦИК машинното гласуване в Солун беше преустановено.


Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase