Това съобщиха от Софийската градска прокуратура

На 10.06.2024 г. след тежко боледуване ни напусна апелативният прокурор на гр. София Радослав Димов. Това съобщиха от Софийската градска прокуратура. 

"С дълбока скръб изпращаме един изключителен човек, син, баща, съпруг, брат, приятел. Прокурор Радослав Димов остави след себе си многото спечелени битки в съдебните зали, огромното административно наследство, колегиалните отношения в ръководените от него колективи. Заедно с близките на прокурор Радослав Димов споделяме тъгата и болката от непрежалимата му загуба. Той ще липсва на семейството си, на приятелите си, на всички нас. Прокурор Радослав Димов няма да бъде забравен! Да бъде светла паметта му!", написаха от СГП.

В памет на прокурор Радослав Димов Висшият съдебен съвет сложи биографията му на страницата си в интернет и изрази своите съболезнования към близките му.

Скръбната вест ден по-рано в профила си във Facebook съобщи и бившият главен прокурор Иван Гешев. „Почина Радо Димов - апелативен прокурор на гр. София. Отличен юрист, изключителен приятел и най-важното добър човек. Не заслужаваше това, което му причиниха, но Господ гледа”, написа той.

Припомняме, че Радослав Димов беше избран за апелативен прокурор на София през септември 2019 г. Преди това той оглавяваше Софийската районна прокуратура.

Завършил е „Право“ в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1999 г. и малко след това започва работа в Софийската районна прокуратура. От 2008 г. до 2017 г. е зам.-шеф на СРП, след което става и районен прокурор на София.

Апелативният прокурор на София е подал оставка

Името му беше замесено в скандала с групата за влияние в съдебната система на Мартин Божанов-Нотариуса. След убийството на Божанов гръцкият бизнесмен Анастасиос Дикос разказа пред „24 часа“ как бизнесът на корабния магнат Джон Кустас е бил подложен на тормоз от хора, близки до Нотариуса. Дикос твърдеше, че Радослав Димов се е обадил на техния адвокат Александър Червеняков и му казал: „Във връзка с един проблем, който имаш с твои клиенти гърци, да се срещнем, за да видим как да го решим“. Но такава среща била отказана.

Същевременно в доклад, представен на депутатите от временната парламентарна комисия, която трябваше да изясни всички факти и обстоятелства за нерегламентирано влияние в съдебната система на групата на Божанов, също се споменаваше името на Радослав Димов.

В тази връзка той поиска да бъде изслушан от Прокурорската колегия. Пред кадровиците апелативният прокурор на София заяви, че иска да изчисти името си предвид факта, че страда от болест, която не му дава много живот. Той отрече както твърденията на гръцкия бизнесмен, така и да познава Мартин Божанов. Чувал бил само, че е имотен измамник. Радослав Димов беше изслушан и от временната парламентарна комисия, където потвърди, че не познава Нотариуса, но посочи, че е бил в ресторант „Осемте джуджета“, защото кухнята била много добра и живеел наблизо. Той заяви, че не е виждал други магистрати в заведението.

Прокурор Димов: Посещавал съм „Осемте джуджета“ само като клиент

В края на месец май т.г. Димов подаде оставка с мотива, че страда от тежко заболяване, а Прокурорската колегия на ВСС я прие.

Погребението ще се състои на 12.06.2024 г. от 15:00 ч. в Православен гробищен парк „Свети Архангел Михаил“ в кв. „Бояна“.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.