"Музиката е част от всички култури", казва кураторът Даниел Пайпър

Историята на музиката от цял свят, както и на музикалните инструменти може да се види в Музея на музикалните инструменти във Финикс, Аризона. Там е и най-голямата колекция от музикални инструменти, някои от които са на хиляди години, съобщава Voice of America (VOA).

Представяйки повече от 200 страни и територии от света, музеят в Северен Финикс показва повече от 15 000 музикални инструмента и предмети, свързани с музиката от различни епохи на човешката история. „Идеята е да се види как музиката е част от всички култури. Всички ние сме свързани чрез музиката“, казва кураторът на музея Даниел Пайпър.

По време на изложбите на посетителите се дават слушалки, така че всеки път, когато се приближават към различните експонати, да могат да чуят звуците на инструментите пред тях. „В музея се създава много интимна връзка между инструментите и културата на всяка страна, и посетителите“, обяснява Пайпър.  

Рок легенда и на 80: Мик Джагър подготвя нов албум и концерти (СНИМКИ)

Най-старият експонат, изложен в музея е барабан, който произхожда от Китай. Той е с миниатюрни размери и датира от 4000 г. пр. н. е. "Подобни барабани са били използвани в ритуали и церемонии в древни времена", посочва кураторът на изложбата.  

Друг интересен експонат е китара от Португалия, която датира от 1590 г., предава VOA.  

"В музея идват много деца от мексикански семейства, те дори не познават разнообразието на музиката и инструментите на своята страна”, смята Даниел Пайпър. 

Легендите от АBBА бяха удостоени с кралския рицарски орден на Швеция

В музея са изложени още инструменти от индианските общности. В него можете да чуете историята на популярния рокендрол, да видите инструментите на кънтри музиката, да се насладите на саксофони, пиана и джаз перкусии, допълва кураторът. "Джазът, въпреки че е възникнал тук, в Съединените щати, е важен в международен план", обяснява Пайпър.  

В музея има и стая, в която се съхраняват предмети на известни изпълнители, като например тимбалите на легендарния Тито Пуенте. Сградата разполага и със зала със специална акустична система, в която през цялата година се представят музикални концерти.  

Даниел Пайпър е категоричен, че музиката е езика на душата. "Музеят има място, където посетителите могат да експериментират с някои от музикалните инструменти”, посочва още кураторът.  

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!

Източник: Voice of America (VOA), vesti.bg