Инициативата събира средства за деца, изгубили свой близък пожарникар или спасител

Откриха изложба с детски рисунки в подкрепа на деца, изгубили свой близък докато изпълнява служебния си дълг на пожарникар и спасител. Конкурсът стартирал в Монтана преди 30 години, а сега за втора година включва и благотворителна изложба. От общо 46 рисунки вече са продадени 14, а всички могат да бъдат видени в софийската галерия „Икар” до 21 юни.

Колко опасна и важна е професията на пожарникаря - на това искат да научат децата от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. С конкурса „С очите си видях бедата” те предизвикват малки и големи ученици да пресъздадат мисията на спасителите през своите очи. Мариела се включва в благотворителната инициатива за трети път, а Григор - за първи.

Пожар в болница в Пловдив, евакуирани са пациентите (СНИМКИ)

„Изобразих контраста между пожара и природата, саможертвата на пожарникарите, доброто, което са сторили“, споделя ученичката от 8 клас Мариела Боянова. Григор каза, че обича да рисува и много е искал да участва в конкурса.

Освен възможност за творческа изява конкурсът за детски рисунки дава и подкрепа на децата на пожарникари и спасители, които са пострадали или загубили живота си, изпълнявайки своя служебния дълг.

„За втора поредна година организираме благотворителната изложба. Миналата година успяхме да продадем 17 картини, надявам се тази година да са повече, за да може повече средства да отидат в помощ на тези деца“, каза Александър Дамянов, началник на сектор „Публична осведоменост” към ГДПБЗН

46 от стотиците рисунки от конкурса са изложени в столичната галерия „Икар” и могат да бъдат закупени до 21 юни. Началната обявена цена за всяка от тях е 200 лева.

Репортер: Алис Дамянова

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Цветина Петрова