Според него е имало опит кметът на район "Илинден" да бъде отстранен от длъжност

Борис Бонев обвини Общинската избирателна комисия (ОИК) в София, за това, че се използва с политически цели за отстраняване на "неудобни". Според него имало опит кметът на район "Илинден" да бъде отстранен, чрез машинации от ОИК.

Повод за това стана това, че кметът на район "Илинден" в София д-р Емил Бранчевски е получил вчера уведомление от Общинската избирателна комисия, че срещу него има два сигнала за нарушение на Закона за местното самоуправление. Първото е за това, че работи на трудов договор в Германия и е регистрирал фирма във Великобритания. Това съобщи самият той по-рано днес на брифинг в Столичната община. 

ПП-ДБ-СС и ГЕРБ-СДС си отправиха упреци за конфликт на интереси

Според общинските съветници от ПП-ДБ-СС има атака срещу д-р Емил Бранчевски, който стана кмет на район „Илинден”. Идеята била той да спре да е кмет, като се намери формален повод за това. „Кулминацията на тази саморазправа, беше учредяването на фирма на негово име във Великобритания, с което той беше вкаран в едно нарушение на закона за местното самоуправление”, коментира Борис Бонев.

Емил Бранчевски отрече да е нарушавал закона и заяви, че няма трудов договор в Германия, както и е регистрирал фирма във Великобритания. „Относно това, че съм си разкрил фирма във Великобритания -  това е смехетоворно, защото в началото на годината имаше подобни казуси с районни кметове във Варна, дори децата знаят, че децата нямат право да си във фирма. Какъв човек трябва да си, за да си отвориш сам фирма”, обясни Бранчевски.

Той посочи, че регистрацията на фирма на негово име във Великобритания е от 15 февруари, когато той не е бил там. По случая е сезирал Софийската районна прокуратура, за това че регистрацията е станала без негово знание. За това и Бонев обвини ОИК, че изпълнява поръчка.

„За мен ОИК са демонстрация на холитимески бухалки, които целят саморазправа”, заяви Бонев.
От Общинската избирателна комисия обясниха, че в петък са изпратени три уведомления - до кмета на район „ Оборище” - Георги Кузмов, кмета на район „Искър”  Ясен Русев и кмета на „Илинден” във връзка с получени сигнали за участие в търговски дружества.

От ОИК обясниха, че проверка по случая на кмета на район „Илинден” се прави още от месец март. В искането на въпросните документи Борис Бонев от „Спаси София” видя поръчка на ГЕРБ. От самата партия ГЕРБ засега отказват коментар. Всички районните кметове имат право да подадат възражения срещу твърденията в сигналите.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase