Предложението за отделяне на Република Сръбска ще бъде готово скоро, заяви президентът

„Предложението за отделяне на Република Сръбска от Босна и Херцеговина скоро ще бъде готово и разпадането на държавата ще стане факт“. Това заяви президентът на Република Сръбска Милорад Додик в интервю за телевизия "Аваз".

Скандал след позицията на ООН за геноцида в Сребреница

"Един ден разпадането на Босна и Херцеговина ще стане факт с огромните усилия на чужденците, които допринасят за това. Босненците направиха грешка, защото като най-голямата и отговорна нация в държавата, заедно със сърбите и хърватите, не прецениха добре как да действат и какво трябва да се направи. Мисля, че грешат, ако смятат, че Босна може да бъде успешна без някакво удовлетворение за сърбите и хърватите", каза Додик.

Президентът на Република Сръбска подчерта, че е поддръжник на мирното отделяне. "Ние ще се разделим политически и териториално. Паричната и фискалната система ще се запазят за 3 до 5 години. Конвертируемата марка и механизмът на споразумението между страните от Република Сръбска и Федерация Босна и Херцеговина остават", добави той.

Той изтъкна, че сегашната ситуация не води до нищо, а само до изостряне на някои проблеми, като заяви, че сърбите няма да воюват, а ще се защитават, в което никой не бива да се съмнява, защото те никога не са отстъпвали в историята. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС