Те са отличени за задържане на нелегални мигранти през Ламанш

Седем български митничари получиха награди в Лондон. Британската агенция за борба с престъпността ги отличи за работа по контрола на нелегални имигранти. Става дума за хора, опитващи да стигнат до Обединеното кралство с надуваеми лодки през Ламанша. Само през последните две седмици митничарите у нас са задържали над 20 такива плавателни съда, а през последната година те са близо 100.

Шефът на българските митници Георги Димов, заместникът му Пламен Павлов и още петима служители на Агенцията получиха една от най-високите награди на Британската агенция за борба с престъпността. Отличията им бяха връчени от нейния директор Греъм Бигар на тържествена церемония в Лондон.

Наградиха екипа от ГДБОП, попаднал на следите на измамата за 54 млн. паунда

„През изминалата година сме задържали валута в левова равностойност около 42 млн. лв. Това са пари от незаконна дейност, които трябва да достигнат до организаторите. Задържани са над 100 лодки, предназначени да бъдат използвани като средства за достигане на Ламанша”, посочи зам.-директорът на Агенция „Митници“ Пламен Павлов.

Нелегалното влизане на чужденци в Обединеното кралство с надуваеми лодки през Ламанша е сериозен проблем за страната. През миналата година 29 000 души са пристигнали по този начин, а от началото на година са близо 8000. Затова откриването и задържането на въпросните надуваеми лодки, с които организирани престъпни групи транспортират нелегалните имигранти, е голяма помощ за Великобритания.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase