Двамата разказват за мисиите си с въздушната линейка

Единият е пилотирал хеликоптери в Ангола, Африка, а другият е видял неща, които трудно могат да се опишат. По време на пандемията е реаниматор – анестезиолог в онкологията в София.

Днес и двамата са в спасителните мисии на медицинския хеликоптер, за който толкова години българите се надяват. В предаването „На фокус” гостуваха д-р Динко Щилянов и пилотът на хеликоптера и директор на „Летателна експлоатация” Васил Вълков.

Последната им мисия е от събота от района на Луковит. Турист е паднал от скала в планината, разказа Васил Вълков. Туристите били на стръмно място. Първо трябвало да достигнат планинските спасители, а хеликоптерът се позиционирал над тях, за да изчака.

„Казаха, че човекът е в тежко положение. Но прекратиха мисията ни и ни пратиха на друга мисия – в Кюстендил. От там транспортирахме човек към болница „Св. Екатерина””, обясни Васил Вълков.

Д-р Динко Щилянов има една мисия с пациент досега. Тя е била в четвъртък.

„Адреналинът си идва с работата. Когато сме в хеликоптера, се стремим максимално да се придържаме към правилата. Аз и колегите ми сме били на много мисии, на много опасни места по света”, обясни Васил Вълков.

Защо Д-р Динко Щилянов и Васил Вълков се включиха във въздушната помощ – гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase