От ГЕРБ-СДС излязоха с ново предложение за първия мандат

След първия рунд на преговори, който не доведе до подкрепа за правителство, от ГЕРБ-СДС дадоха заявка за втори. Този път обаче с ново предложение. Не експертно правителство, а правителство на малцинството.

Кандидатът за премиер ще е от ГЕРБ-СДС, но още не съобщават името му. Той или тя ще отиде заедно с Бойко Борисов, за да вземат папката с първия мандат от президента Румен Радев. Подкрепа ще търсят от всички формации, ако не се получи, няма да подкрепят друг мандат.

След като вече получиха пет пъти „не” за експертно правителство, от ГЕРБ-СДС излязоха с ново предложение за първия мандат. „Носим си отговорността и ще предложим правителство най-вероятно, след като разговаряме и с другите колеги и то ще бъде на малцинството. По този начин ще понесем отговорността си за победители”, заяви Борисов.

От ПП-ДБ потвърдиха, че остават в опозиция

Призивът за нови разговори е към всички формации и една специално – бившите партньори в управлението. „Пред предпоследния и предпоследния поставят ултиматуми буквално. Те вече начертаха техните червени линии, които ние няма как да преодолеем по никакъв начин. С една дума това е последният шанс, ако разбира се, при тези преговори се разберем да получим някакво особено от колегите от ПП-ДБ може да ни върнат пък жеста”, допълни той.

Въпреки призивът на Слави Трифонов за експертно правителство с третия мандат на „Има такъв народ”, от ГЕРБ нямат намерение за подобна подкрепа. „Когато Слави Трифонов беше първа политическа сила, не направи правителство. Сега когато е предпоследен иска да доминира в правителството, затова според мен, всички трябва да се успокоим, имаме една-две седмици да премислим. Изборите са решение - лошо, но всички трябва да върнат крачка назад. Другият вариант е да се смени избирателната система. Гръцката избирателна система на мен ми харесва”, категорично заяви лидерът на ГЕРБ-СДС.

Борисов след консултациите при президента: Ще предложим правителство на малцинството

„На кривата ракета - космоса ѝ пречи. Седем пъти получава мандат Борисов, да вземе да състави правителство най-после”, посочи Атанас Атанасов от ПП-ДБ.

„Такива неща във въздуха и по посока на Луната - за смяна на изборния модел, са начин да се скрие основният дефицит, а именно липса на върховенство на правото”, уточни Божидар Божанов от ПП-ДБ.

Така от „Продължаваме Промяната - Демократична България” остават непреклонни за позицията си на опозиция. „След цялата кампания, след като свали нашите правителства, не виждам с какви очи той иска подкрепа. Какъв жест да върнем? Жестът, с който ни проваля два пъти правителство ли? Това ли е жестът? Предизвика този хаос, за втори път след наши редовни правителства, той е длъжен да си въведе реда в хаоса”, каза Николай Денков от ПП-ДБ.

ПП-ДБ заявиха, че няма разцепление в коалицията им и са категорични, че никой от тях няма да даде подкрепа за кабинет.

От ДПС не спряха за коментар пред медиите след края на разговорите си с президента.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase