"Държавата трябва да гарантира въведената добра нормативна база и стандарти", препоръча тя

„Една от причините за проблема с високите цени на тока е, че политиката се прави на парче. Мерките трябва да бъдат в няколко посоки, ако е само в една, няма да се решат проблемите”. Това заяви Мария Кръстева от Асоциация „Свободен енергиен пазар” в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS ден преди предвидения протест, организиран от Национално сдружение на собствениците на Фотоволтаични централи.

„В методиката, по която се изчисляват цените на тока, трябва да бъде коригиран или да отпадне административният коефициент, да се въведе механизъм, който навременно да връща надплатените средства към търговските участници”, каза тя. 

След шокиращите цени: Търговците на ток очакват мерките на КЕВР

„Преди години се въведоха политики за насърчаване на възобновяеми енергийни технологии, след това се спряха субсидиите. Поради развитие на технологията, сега ВЕИ-тата работят на пазарен принцип. България е поела ангажимент – има европейски и глобални политики, които изпълняваме за декарбонация на икономиката. Държавата трябва да гарантира въведената добра нормативна база и стандарти. Сега проблемът е с присъединяването на новите проекти”. Това обясни Кръстева в отговор на запитване как се определя къде да бъдат фотоволтаични системи, например – Кюстендил, където климатът е най-подходящ за отглеждане на череши, ябълки и костилкови плодове, се изкореняват градини и на тяхно място се поставят слънчеви панели.

„Електроенергията не може да се съхранява. Потреблението трябва да отговаря на произведеното количество и тогава се активира балансиращия пазар. Този разход го плащат всички потребители, всички производители и търговци на електроенергия. ВЕИ производителите са в пълното право да покажат, че техния сектор не може да се развива, ако няма промени”, заяви тя. Високите цени на електроенергията ще се калкулират и в битовите и в небитовите потребители. „Няма как да продължи да функционира нормално системата, ако няма спешни промени. Най-голямата ескалация на такива пикове ще се наблюдава есента и пролетта”, допълни Кръстева. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase