Какви са причините за такава природна аномалия

Връщат ли се щъркелите обратно в България, след като преди повече от месец напуснаха гнездата си и се отправиха към топлите страни? Този въпрос е сред най-коментираните в социалните мрежи, след като сайтът за прогнози Meteo Bulgaria сподели клип на Семчо Миронов, известен земеделец от Монтанско, заснел щъркели, които били отлетели, а сега отново са там. 

Какви са причините за такава природна аномалия, ако това е истина и имат ли друго обяснение експертите?

Споделеният в социалните мрежи видеоклип за щъркели, завърнали се обратно в гнездата си, само за няколко часа е събрал 12 хиляди гледания, над 4500 споделяния и хиляди коментари за причините. Основните предположения са свързани с климатичните промени и военните конфликти.

Със сигурност промените на климата се отразяват, но става въпрос по-скоро за птици, които още не са отлетели, предполага Митко Попов от Българското дружество за защита на птиците, който се занимава основно с поведението и миграцията на щъркелите и създаде инициативата "Осинови щъркелово гнездо" в гоцеделчевското село Баничан. Експертът допуска, че заснетите птици са се излюпили по-късно и е въпрос на време да се изтеглят към по-топлите страни.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Цветина Петкова
Източник: БНР