Само 16% от лечебните заведения в столицата все още работят

Повечето болници в района на столицата Хартум в Судан са унищожени или евакуирани, тъй като боевете в столицата продължават, предава Voice of America. „Огнестрелните рани бяха по цялото ми тяло — ръцете, стомаха и краката. Загубих много кръв. Двата ми крака бяха счупени", споделя Ханеда Абдел Монейм Абдел Рахим, която става жертва на кръстосан огън. Той е настанен в болница Ал Нао - един от малкото медицински центрове, които все още функционират в Хартум.

Световната здравна организация съобщава, че през юли само 16% от лечебните заведения за първа медицинска помощ в столицата все още работят. Активисти заявиха, че и двете страни в конфликта – Суданските въоръжени сили (SAF) и паравоенните Сили за бърза подкрепа (RSF) – носят отговорност за разрушаването на болниците.  

В капана на войната: Судан страда от тежка хуманитарна криза (ВИДЕО)

Правозащитни групи съобщиха, че използването на медицинските заведения за военни цели е забранено от международното право и призоваха за спазването на законите.

Летиция Бадер, член на Human Rights Watch, казва за VOA , че действията на RSF и SAF могат да бъдат определени като военно престъпление.

RSF заявиха пред VOA: „Силите за бърза подкрепа не са окупирали или унищожили никакви болници. Тези обвинения са напълно неверни“ и обвиниха SAF за рушенията.

Редактор: Цветина Петрова
Източник: Voice of America, dariknews.bg