Коментар на Зорница Русинова и Любомир Дацов

Нарастващите разходи за живот и икономическата ситуация са един от основните мотиватори за вота на българите по време на избори. Същите фактори са приоритет и за гласуващите европейци, но за разлика от другите държави, които приоритизират международното положение, при нас преобладава интересът към социална закрила.

Обявиха 28 октомври за неучебен ден в училищата с изборни секции

Топлата връзка между избирателите и избраниците им коментират Зорница Русинова, председател на Икономически и социален съвет и бивш заместник-министър на труда и социалната политика и Любомир Дацов – икономист, бивш заместник-министър на финансите в студиото на "Социална мрежа" по NOVA NEWS.

"Интересите на хората и решенията им са различни. Може би определящо е и нивото на институциите в една държава. Онова, което почти липсва в България, са социалните услуги. В сравнение с Европа, те са доста недоразвити", смята Дацов.

"Демокрацията не е даденост. Дадохме си сметка преди няколко години, че и мирът не е даденост. Ние сме достатъчно дълго пълноправен член на ЕС, но виждаме, че европейските теми не представляват основен интерес за гражданите", каза Русимова.

Целия разговор вижте във видеото.

Редактор: Мира Мирчева