Кои са вдъхновяващите световни подходи, базирани на приемственост, разбиране и усещане за общност

Работната среда е отражение на обществената динамика, затова е изключително важно да се поддържат ценностите, които стоят в основата на успешните взаимоотношения. А равнопоставеността на жените и мъжете е не просто морален принцип - тя е едно от задължителните правила в подкрепящите се екипи, споделящи обща визия за растеж. Все повече компании заявяват стабилна позиция в тази посока, а ето кои тенденции се наблюдават в корпоративния свят относно равенството между половете.

Равно заплащане

Една от най-съществените тенденции за равнопоставеност в работна среда е въвеждането на политики за прозрачно заплащане. Те подчертават правото на мъжете и жените да получават равностойна компенсация за работа от еднакво естество. В този случай се оценяват знанията, уменията и нивото на отговорност, а не личностните характеристики. Тези мерки са резултат от глобалния проблем, който се корени във факта, че жените получават по-малко възнаграждение в сравнение с мъжете за същия обем работа. Други поводи за неравенството се оказват етнически принадлежности, религии и дори раса. Това предизвиква нуждата от закони и правила, които да навигират положителни промени в посока равенство на работното място.

Сред компаниите с действащи политки на глобално ниво, които показват добрия пример в корпоративните среди, като същевременно прилагат успешните си практики на българския пазар, е „Филип Морис Интернешънъл”. Това е и първата мултинационална компания, която получава глобалния сертификат за равни заплати (EQUAL-SALARY certification). Признанието потвърждава, че всеки от компанията получава равно заплащане за равностойна работа във всички над 90 държави, където компанията оперира. „Филип Морис Интернешънъл” е и единствената компания с българско присъствие, която притежава този сертификат.

Равен шанс

Равнопоставеността между половете не се свежда само до равно заплащане. Друга тенденция в тази посока е равният шанс за развитие. Факт е, че в много компании ръководните позиции са заети главно от мъже, а пътят на жените до високите корпоративни етажи изисква значително повече време и усилия. В тази връзка се откроява тенденцията компаниите да си поставят конкретни цели за увеличаването на дамското присъствие във висшите нива на управление.

Една от мерките на „Филип Морис Интернешънъл” в тази посока е до края на следващата година близо половината от висшите им роли да са заети от жени. Компанията успява да увеличи глобално женското присъствие на мениджърските позиции, като през тази година над 44% от мениджърите са жени, а за България процентът нараства до впечатляващите 52%. В допълнение „Филип Морис Интернешънъл” създава програмата “Women in Leadership”, която се фокусира върху личните стремежи и разширването на мрежата от контакти на участничките.

Източник: “Филип Морис Интернешънъл”

Жените в бизнеса – все повече добри и вдъхновяващи примери

Според Националната асоциация на жените собственици на бизнес (NAWBO), повече от 11,6 милиона предприятия в Съединените щати са собственост на жени, генерирайки огромни продажби от 1,7 трилиона долара. И още една интересна статистика: компаниите с жени ръководители са с 30% по-склонни да надминат другите компании. Разбира се, няма гаранции, че една жена ще бъде по-добър лидер, но има много доказателства, че организациите извличат ползи, когато стимулират жените на ръководни постове.

„Във „Филип Морис Интернешънъл” се гордеем, че сме лидери в областта на равнопоставеността между половете“, споделя Мариян Залцман. През последните 6 години тя беше старши вицепрезидент "Глобални комуникации" във „Филип Морис Интернешънъл”, а от началото на 2024 г. заема позицията на старши вицепрезидент “Корпоративна отговорност”.

„Според проучване на Credit Suisse, компаниите, в които има повече жени на ръководни длъжности, генерират по-голяма възвръщаемост на инвестициите. В този смисъл съм наистина горда, че „Филип Морис Интернешънъл” беше включена в Индекса на Блумбърг за равенство между половете (Bloomberg Gender Equality Index (GEI) за трета поредна година – списък, който показва фокуса на компанията върху развитето на женското лидерство“, разказва Силке Мюнстер – Главен директор „Многообразие“ във „Филип Морис Интернешънъл”.

Равен глас

Все повече компании развиват политики за наемане на служители от различни среди и произходи. Защото всеки заслужава възможността да заяви гласа си и да работи за развитието си. Именно затова е необходимо да се поддържа и чувството за общност в един екип, където се гради доверие, подкрепа и загриженост. Сплотените колективи не само стимулират професионалното израстване, но и влияят положително на цялостното лично благосъстояние.

Тенденциите относно равнопоставеността на работното място продължават да вдъхновяват нови методи, развиващи усещането за общност. Така не само се окуражава професионалния растеж, но и личностното благосъстояние на всеки служител.

Редактор: Маргарита Стоянчева