Репортерът на Нова Живко Константинов получи престижното отличие за отговорно отношение към околната среда

Поредно престижно отличие спечели екипът на Нова. Репортерът на Новините на Нова Живко Константинов получи голямата награда „Зелено перо” в националния конкурс за „Най-зелени компании в България”. Събитието се организира за шеста поредна година, като инициативата, организирана от b2b Media, в партньорство с Министерството на околната среда и водите, отличи компаниите с отговорно отношение към околната среда.

Призът „Зелено перо” бе присъден на Живко за материала му от ледения континент Антарктида – „Опасно топло”, който разказва за глобалното затопляне, както и за неговите еко репортажи за вредата от найлоновите торбички и за изчерпания кредит от ресурси на планетата.

„Едно е да пишеш от някой приветлив офис за нещо подобно, съвсем различно е, когато си в епицентъра на събитието и усетиш на място какво се случва с нашата планета ми реалните размери на опасността, която дебне всички ни. Имам опит в отразяването на подобни екологични теми и съм щастлив, че успях да направя един наистина въздействащ разказ за настоящето и бъдещето, което ни очаква”, коментира полученото отличие Живко Константинов. „Покачването на температурите непрекъснато разрушава крайбрежните ледове, които поемат като айсберги своя път в океана. Така се губи огромно количество от прясна, сладка, кристално чиста вода. Някои от айсбергите са колкото футболно игрище, летище или 5-етажна сграда”, допълни той.

Новините на Нова традиционно обръщат внимание на темите, свързани с екологията и устойчивото развитие. Тази година Живко Константинов, заедно с оператора Благой Момчилов имаха уникалната възможност да посетят ледения континент Антарктида и станаха свидетели на това как се отразява глобалното затопляне на планетата.

 Снимки: Остров Ливингстън, където е разположена българската база