В края на август обаче ни очаква още едно захлаждане

„През края на август очакваме още едно захлаждане. През първата половина на септември времето ще бъде чудесно, за да отидете на море”, заяви в студиото на „Събуди се” климатологът доц. Георги Рачев.

Той прогнозира, че до края на следващата седмицата също ще има топло време в страната ни и обясни, че всяка година се наблудава такова рязко захладняване през август. Понякога даже по два пъти.

По темата

„Полярен въздух, идващ от Германия, дойде само за няколко часа при нас. Само за няколко часа с повече от 10 градуса паднаха температурите у нас. Но силният вятър прави усещането ни за студ по-голямо”, коментира още климатологът.

Доц. Георги Рачев заяви, че подобно рязко понижаване на температурите винаги се случват покрай 6-и и 15-и август. А тези промени са предвестник на идването на есента.

„Инфарктите през август 2015 г. баха наполовина по-малко от тези през 2013 година”, заяви кардиологът доц. Сотир Марчев и посъветва хората да използват хубавото време, за да се движат.
„Нашето внимание е завишено през август, защото тогава се появява мъртво вълнение. При голяма вълна взимаме само превантивни мерки. Няма как принудително да вадим хора от водата”, обясни един от водните спасители на плажа във Варна.
Повече по темата гледайте във видеото.
Репортер: Искра Урумова