Мъжът сам се появи в хижа „Васил Левски” в Стара планина

Поне 10 000 лева е струвала акцията по откриването на Тодор Владимиров в Стара планина. В нея се включи и военен хеликоптер. 

Негов приятел подаде сигнал за изчезването му във вторник. Издирването започна в изключително лошо време и с риск за живота на спасителите. В петък следобед Тодор Владимиров се появи при хижа „Васил Левски”. Оказа се, че е изкарал в затрупана палатка няколко дни само с ядки, бренди и вода, от стопен сняг. 

По темата

Планинските спасители, които  търсиха в Тодор също прекараха нощта в хижа „Васил Левски” и тази сутрин, заедно с него слязоха към Карлово. „Пред спасителите Тодор  е обяснил, че е учуден, че ние сме го търсили”, съобщи пред NOVA Иван Драгошинов от Планинската спасителна служба. 

„Тази спасителна акция беше поръчана от приятел на Тодор. Поръчка на акция първоначално струва 90 лева, а след това – около 700 лева на денонощие. Ние четири дни издирвахме Тодор”, обясни Драгошинов. 

Самият Тодор разказва, че не е имал обхват на телефона и затова не е можел да се обади и да съобщи на близките си, че всичко е наред. 

„Опънах палатката и прецених, че на другия ден ще се кача по същата пътека и пак ще се включа в Ком-Емине и ще стигна до заслон Ботев. Вечерта обаче заваля сняг, имаше виелица, беше много студено и палатката там си замръзна и буквално я заземих. Просто реших да си направя една зимна планина на минус 10 - минус 15 градуса и да се накефя, в палатка. Не съм го направил нарочно. А телефонът ми е много смотан и няма обхват", каза Тодор за NOVA.

"През последните ме крепеше надеждата, че той е подготвен и има опит. Аз съм благодарна на всички, които с риск за собствения си живот се включиха в издирването му", заяви приятелката на Тодор, Деница.