Свещи и цветя на мястото на нападението

След кървавата терористична атака центърът на Берлин продължава да е блокиран. Стотици свещи и цветя има на мястото, на което камион помете посетителите на коледен базар и взе 12 жертви. 

По темата

Германските власти крият самоличността на убитите и тяхната националност, за да предпазят семействата им.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ТРАГЕДИЯТА

Бранденбургската врата днес е оцветена в цветовете на германското знаме, а тъгата все още витае във въздуха. 

По-рано се появи информация, че в атентата са участвали повече хора. По предварителни данни берлинската полиция има следи за предполагаем извършител, свързан с ИДИЛ. Все още обаче не се говори за конкретно име и не се знае кой е шофьорът на камиона. Знае се обаче кой е бил човекът до него - 37-годишният поляк Лукас, който е намерен мъртъв. Възможно е той да е бил жив до самия сблъсък и да е опитал да отклони траекторията на превозното средство, така че да не пострадат повче хора. 

"Трябва да бъдем толерантни, но толерантността ни не трябва да е безгранична, а да е само тогава, когато хората искат да се поправят", смята той.Политици, общественици и религиозни лидери призоваха за единство в този труден за страната момент. Толерантността обаче е поставена на карта повече от всеки друг път. Особено що се отнася до хората, изповядващи ислям. За толерантност, но при едно условие, призоваваха и българските духовни лидери. В ранните часове на деня западно- и средноевропейският митрополит Антоний отдаде почит на 12-те жертви на кървавия атентат:

 Мирът на етносите и културите обаче тепърва ще бъде изправен на изпитание. Още от днес редица крайно десни партии и организации обявиха протестни шествия из цял Берлин.

Възникнаха въпроси и за поляка, който е бил открит мъртъв