Водачът е установен

Шофьор кара със 120 км/ч в насрещното на магистрала "Хемус" в продължение на близо 15 километра. Кадрите бяха публикувани вчера в социалните мрежи. Заснети са в района на Варна, в посока към морската ни столица. На клиповете се вижда как сив автомобил се движи с опасно висока скорост в насрещното платно и създава предпоставка за тежък инцидент. 

Заловиха 13-годишен да шофира пиян посред нощ

„Карахме със 120 км/ч и автомобилът ни изпревари, намаляваха на разклони”, разказва Ценка Желева, която заедно със съпруга си неколкократно е сигнализирала 112 за опасното шофиране. Първоначално те не виждали регистрационните номера на автомобила именно заради това увеличили скоростта, но колата непрекъснато ги изпреварвала.

"Информацията, подадена на спешния телефон, е била достатъчно изчерпателна. Установен е собственикът, който е посочил лицето, извършило нарушението. Той е на 56 години и е родом от Разград", заяви Петко Камбуров, началник на "Пътна полиция"  - Варна. Той обяснил, че е спрял в лентата за принудително спиране поради физиологични нужди, като на по-късен етап установил, че на мястото е забравил багаж с документи и парична сума. "Това е довело до безрасъдното поведение на водача", допълва Камбуров.

Свидетели обаче твърдят, че зад волана е била жена. За подобно провинение законът предвижда 1000 глоба и 3 месеца лишаване от право за управление на МПС.

Шофиране в насрещното платно може да доведе до челен удар, ако има и други коли на платното. А, при скорост над 70 км/ч., фаталният изход е неминуем, напомнят експерти.

„При възникване на такава ситуация трябва да опитат да намалят скоростта или да избягат челния удар дори с риск да се качат на мантинелата”, каза автомобилният състезател Румен Дунев.

Не по-малко опасно е било и за водачите, които е можело да излязат на магистралата от отбивките за населените места, напомня експертът.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.