Подробности по казуса очаквайте в „Разследване” в неделя от 19.30 ч. по Нова

Интересни разкрития за бившия депутат от ГЕРБ Георги Марков, който се отцепи от парламентарната си група и стана независим, направи в „Здравей, България” журналистът на „Разследване” Марин Николов.

Още при напускането на парламентарната опозиция имаше съмнения в независимостта на Марков. Твърдеше се, че той има проблеми с правосъдието, които поели към решение в момента, в който е напуснал ГЕРБ-ерите.

От разследването става ясно, че бившите фирми на отцепника от ГЕРБ, както и сключените от тях сделки са ощетили държавата с 1 милион лв.

Проблемът в случая е масов за годините на прехода – укриването на данъци. Изобретателните схеми включват фиктивни сделки с „напомпване” на ДДС, невнасянето му в държавата и след това бягство от отговорност чрез предаването на фирмата на често малоимотни роми, на които държавата няма какво да вземе, а авторът на престъплението остава „чист”.

Разследването срещу неизвестен извършител, което засяга депутата Марков, е прекратено малко преди отцепването му от парламентарната група на ГЕРБ. Това става, въпреки че задълженията на фирмите му са натрупани по времето, когато той е бил управител. От прокуратурата мотивират решението си с това, че независимият вече народен представител може да не е знаел за престъпленията.

Какво още разказа в „Здравей, България” Марин Николов вижте тук, а подробности по казуса очаквайте в предаването „Разследване” в неделя от 19.30 ч. по Нова.