Христо Калоферов разказа човешката история на Тео в „Събуди се”

Теодоси Теодосиев е учителят по физика от Казанлък, който стана известен с факта, че подготвя златни медалисти по своята дисциплина в мизерни условия.  Тео, както го наричат всички, получи и подкрепата на зрителите в инициативата на Нова телевизия „Лицата на 2014-та”. Христо Калоферов се срещна с Тео, за да разкаже неговата човешка история в „Събуди се”.

 Физикът Теодосий Теодосиев спестява от години лев по лев от учителската си заплата, за да превърне в реалност една своя идея. През последните 40 години той се е отдал на една мисия: да създава таланти в областта на физиката, въпреки липсата на пари и остарялата техника, с която работи. Учениците му обират медалите на всички олимпиади, а  университети като Харвард и Принстън се състезават за тях.  

Човекът, който събуди душите на стотици млади хора и им даде път за развитие има повод да се усмихва. Но не го прави често, защото го чака още много работа.

 „Моят баща ме е научил първо да си гледам работата. Той казваше, че една работа се върши до тогава докато се свърши, а не докато ти е приятна. Е, вярно е, че работата ми е приятна. Вярно е, че съм готов да си плащам и то огромна цена да платя, но ми действа вдъхновяващо това наличие на тези малки и талантливи човечета”, заявява Теодосий Теодосиев.

„Не физиката е най-важното.Важното е формирането на личности”, смята Тео. „Освен физика, той преподава и морал, което е много важно за един подрастващ човек, чиито характер се оформя”, споделя един от неговите ученици.

 Тео има син и малка дъщеричка на 4 години за тях казва, че трябва да следват мечтите си дори да са далеч от точните науки. Могат да го направят както в лукса на престижните университети, така и в изоставената сграда на бивш техникум.

Какво още разказа Теодоси Теодосиев на Христо Калоферов, гледайте във видеото.