Не пропускайте туристическото предаване днес от 13.00 ч. по DIEMA
Пътешествениците от туристическото предаване “Без багаж“ продължават своето пътуване на Пиринейския полуостров, за да отведат зрителите в изпълнената с мистика родина на фламенкото днес от 13.00 ч. по DIEMA. Андалусия е автономна област в Испания. Състои се от осем провинции: Хаен, Кордоба, Севиля, Алмерия, Гранада, Малага, Кадис и Уелва. Столицата е Севиля.
Галерия със снимки от пътешествието на “Без багаж“ в Андалусия може да разгледате ТУК
Природните дадености на Андалусия са силно интригуващи и непредсказуеми дори за въображението на най-опитния пътешественик. Величествени скали, широки плодородни равнини, блата и пустиня се сменят като различни декори. Като природно-географска даденост това е най-топлият регион на Европа и следователно тук е брегът на топлото Средиземно море - тук има много слънце, омайни пейзажи, привлекателни плажове, огромни масиви от маслинови дървета и лозя.
Забележителната природа на Андалусия е съчетана с впечатляващо хилядолетно историческо и културно наследство на финикийци, римляни, вестготи, маври и испанци. Красивите андалуски градове със своите паметници, крепости, дворци, замъци и храмове пренасят до съвремието духа на всички цивилизации, оставили следа тук. Осезаемо е усещането как минало и настояще взаимно се обогатяват, за да дадат на поколенията връзката с историята на една велика империя.
Дълги векове Андалусия е била под влияние на арабите. По тази причина науката, изкуствата, селското стопанство - всичко бива привнесено именно от арабската цивилизация. На арабите се дължат и множество нововъведения - хартия, водни помпи, вятърни мелници, нови аромати и вкусове. В края на 15 век Гранада е завладяна отново от католиците. Днес в Андалусия перфектно са запазени много древни паметници. Тук можете да видите арабски кули от 11 век, средновековни крепости и красиви катедрали.
Местната архитектура абсорбира характеристики на културите на народите, които живеят или са живели тук. За повечето туристи Испания е песни, фламенко, корида и вино. И много вкусна храна. Андалуската кухня комбинира различни световни кулинарни традиции. Маврите научават жителите на Андалусия да ядат бадеми, цитрусови плодове и ориз. Именно тук е изобретена супата гаспачо, която днес се приготвя от домати, ябълков оцет, чесън и зехтин, но преди доматите да се появят в Европа, тук за студената супа гаспачо са ползвали бяло грозде. Накратко, от Андалусия тръгва всичко онова, с което Испания се слави по света.
Не пропускайте новия епизод на “Без багаж“ днес от 13.00 ч. по DIEMA.
Всички епизоди на туристическото предаване можете да гледате в официалния му канал във Vbox7.com.
Редактор: