Не пропускайте новия епизод на пътешествието тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Столицата на Мексико е разположена в долина, на 2240 м надморска височина. Мексико Сити е един от двата града, основани от коренните жители на Америка - американските индианци. Градът бил построен от ацтеките на остров в езеро и наречен Теночтитлан.

Градът е бил столица, както на империята на ацтеките, така и през колониалната епоха, когато Мексико Сити става столица на Нова Испания.

Площадът Сокало е знаков за Мексико Сити. Още преди колониалния период, тук е бил основният церемониален център в града на ацтеките. Днес официалното име на площада е Плаза де ла Конститусион ( площад Конституция ). Въпреки това, всички го наричат Сокало.

На Сокало се събират мексиканците, както са го правели и ацтеките, които тук провеждали важни церемонии. Полагали са клетва вицекрале, провеждали са се военни паради и религиозни събития. Тук се провеждат национални протести.

Около това огромно открито пространство са най-важните исторически сгради в града.

Тук е най-голямата катедрала в Северна и Южна Америка с нейните 25 камбани, построена през втората половина на 16 век. Тук бил построен и кралския дворец. На площада се продавали продукти, пренесени от галеоните, идващи от Европа и Азия.

През 18 век при павиране на площада и покриването на откритите канали с каменни блокове бил открит календар на ацтеките, както и статуя на богинята Коатлике.

За изграждането на големия град на Мексико, били използвани повече хора, отколкото в изграждането на Ерусалим. Тълпите работници били толкова многобройни, че човек трудно можел да се движи по улиците и пътищата, въпреки че те са доста широки.

Теночтитлан, градът, съществувал на това място преди да дойдат испанците, бил построен в центъра на системата на вътрешно езеро, до града се стигало с кану и по широки мостове. Всичко това било преустроено в съответствие с испанските правила.

Градът израства във и край водите на езерото. Тъй като дълбочината на водата на езерото се колебае, Мексико Сити е бил обект на периодични наводнения и замърсявания, заплахи от болести, пренасяни от комари.

Какво ще ни разкажат „Без багаж“ за Мексико Сити?

Очакваме епизодите всяка неделя от 13 ч. по Диема

Всички минали епизоди могат да бъдат гледани ТУК