Гледайте новия епизод на туристическото предаване тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Екипът пътешественици от “Без багаж“  се изгубват в необикновена долина между планините на Пуебла и Уахака, Мексико в епизода на туристическото предаване тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA. Сред безкрайна шир, покрита с високи бодливи кактуси се вие път, който ги отвежда до Техуакан Куикатлан - биосферен резерват с около 500 000 хектара защитена земя - 140 000 от които имат статут на световно наследство на ЮНЕСКО.

Снимки от новия епизод на “Без багаж“ вижте ТУК

В този резерват се срещат 4 планински вериги - Сиера Микстека, Сиера Зонголика, Сиера Мазатека и Сиера де Хуарес, което води до сложна география с отделни долини, разделени от планини, които поддържат голямо биологично и екосистемно разнообразие, наблюдавано тук на височина от 1500 до 3200 м надморска височина.Това място е една от глобалните съкровищници на ендемична флора, с безпрецедентните 2 866 вида колонни кактуси. Тук е тяхната най-голямата концентрация в света.

Съществуват и около 600 вида гръбначни, както и няколко ендемични видове. Тук, не просто растат някакви си кактуси, тук се намират различни видове микроклимати, дължащи се на височинната вариация, включително тропическа широколистна гора, трънлива гора, дъбова и борова гора, тревни съобщества и пустинни треви.  Противно на общоприетото схващане, сухите тропически райони като този в югоизточно Мексико, не са бедни на биоразнообразие.

Смята се, че именно в тази долина е било едно от ключовите места за развитие на селското стопанство в Мезоамерика, тук се е случило опитомяването на царевица, авокадо, тиква и люти чушки. Районът се счита за един от последните останали райони на диви видове кактуси с такава плътност и е ключов обект на еволюцията в семейството Cactaceae.

Кои кактуси могат да ви спасят от жажда, глад и болест? Гледайте в новия епизод на "Без багаж“ в неделя от 13.00 ч. по DIEMA.

Всички епизоди на туристическото предаване можете да гледате в официалния му канал във Vbox7.com.