Съорганизатори на събитието са Фондация Изиарт и Столична община

Над 60 културно-образователни инициативи за деца включва тазгодишното издание на Детски панаир в София, което по традиция ще се проведе на 1-ви юни пред Народния театър "Иван Вазов". Съорганизатори на събитието са Фондация Изиарт и Столична община, а всички инициативи за празника на детето са с вход свободен.

Предвидените работилници за 1-ви юни ще се провеждат в рамките на целия ден от 11.00 ч. и 20.00 ч. на територията на Градската градина и в близките музеи и галерии. По традиция Фондация Изиарт е изработила и специално създадени игри за музеите – децата ще могат да станат откриватели в Музей за история на София, Институт за етнография и фолклористика с Етнографски музей, Софийска градска художествена галерия, както и да се включат в тематични ателиета в Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий".

За децата, които се интересуват от изкуство, са предвидени десетки работилници, между които по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, плъсти, грънчарство, сапунена работилница, детска архитектурна работилница, ателие по География с Географ.БГ (победител в най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг груп ПРОМЯНАТА през 2016/17 г.). В програмата са включени и редица спортни активности – танци, йога, тенис, шах. Организаторите са приготвили и атрактивна програма за сцената - музикални и театрални спектакли, танци и игри за най-малките, като в 11.00 ч. Ателие 313 ще покаже за децата кукления спектакъл "Клоунът и неговите деца". Ателие по роботика ще забавлява децата, които обичат науката, а за най-любопитните ще бъде изложен и хармонограф - устройство за рисуване, използващо махала за създаването на геометрични изображения.  

Тази година специално за събитието ще бъде показан на децата атрактивен военен автомобил Пясъчна котка (от 11.00 ч. до 15.00 ч.), а двама военни полицаи ще им помогнат да се качат вътре и ще им разкажат интерсни истории за работата на военните. По традиция ще бъде показана и истинска пожарна кола, на която малчуганите ще могат да се качат и да усетят вълнението, като влязат в ролята на истински пожарникари.

Народният театър "Иван Вазов" също ще се включи в тазгодишното издание на фестивала, като е подготвил няколко изненади за децата и техните родители. Една от атракциите на щанда на театъра ще бъде макетът на дъсчения театър "Основа", на чието място днес се издига една от най-красивите барокови сгради в София. Посетителите ще могат да видят как е изглеждала сцената, зрителските места, вътрешната част и фасадата на театъра преди повече от 100 години. Специално за събитието едни от младите актьори в театъра, които хората познават от сцената и телевизионния екран, ще представят музикално шоу, облечени в атрактивни барокови костюми. Стелиан Радев, Павел Иванов, Гергана Змийчарова, Ева Данаилова и Джулия Бочева ще пеят и свирят на сцената (14.30-15.00 ч.), като ще изпълнят музика от от спектакъла, с който театърът ще открие театралния сезон през есента – "Един безумен ден" по Бомарше.

В рамките на събитието ще бъдaт реализирани и две ателиета в националната библиотека  „Св.св. Кирил и Методий” – (13-17 ч.) –  ателие по калиграфия, на което ще могат да се учат да пишат на глаголица и ателие за изработка на детски книжки с Ателие Прегърни ме.

Благодарим на нашите партньори, заради които Детски панаир е безплатен: Столична община, Фондация Америка за България, International House, Овергаз, Девин, Дино.

Детски панаир е първият културен градски фестивал за деца и се е превърнал в едно от най-очакваните събития за детска аудитория. Основната му цел е децата да бъдат въведени в света на изкуството и културата, като се организират творчески ателиета по изкуство, както на открито, така и в културни институции (музеи и галерии). Проектът е некомерсиален и позволява на всички желаещи деца да се включат абсолютно безплатно в културно-образователните инициативи. Детски панаир стартира преди шест години с подкрепата на Фондация Америка за България, като до момента са реализирани над 30 събития в над 10 града.

Актуална информация може да намерите във Facebook страницата на фондация Изиарт и на техния уебсайт.