Припомнете си един от най-сериозните глобални проблеми и търсенето на възможни решения в тази неделя, в 19.20 ч.

16 от годините след началото на новото хилядолетие са с рекордно високи средни температури. 2016-та – е третата поред рекордно топла година с годишна температура 1 градус над средната за 20 век.

1 градус звучи пренебрежително малко. Според прогнозите на науката, ако средната температура на планетата се увеличи с един градус, това означава 10 процента по-тежка суша в горещите райони на Земята и 10 процента повече дъжд и наводнения в умерените ширини. Това води след себе си 15 на сто спад в реколтата и до 400 процента по-сериозен риск от горски пожари.

"Реално към днешна дата вече нямаме никакъв избор. Или ограничаваме замърсяването на атмосферата, или сме обречени!", коментира авторът на Темата на NOVA Николай Василковски.

Как ще изглежда нашият свят, ако човечеството продължи да съществува, както досега? Задава ли се един по-различен апокалипсис? Темата на NOVA търси отговор на тези въпроси, заедно с български и световни учени. За да покаже възможно най-точния образ на планетата, при условие, че глобалният термометър отброи фаталните 5 градуса.

Припомнете си тази неделя точно в 19.20 ч., веднага след централната емисия новини по NOVA.