Лентата ще се бори с близо 90 конкурента от цял свят

"Изборът на “Вездесъщият” за българско предложение за 91-вите награди “Оскар” е добър знак за работата, която свърши “Мирамар Филм” заедно с NOVA и Националния филмов център, признанието е престижно! Тайната на добрия резултат е екипът, който много обича работата си!". Това каза режисьорът на селектираната българска лента Илиян Джевелеков.

По темата

“Вездесъщият“ е българското предложение за 91-вите награди “Оскар” в категорията за чуждоезичeн филм за 2019 г. Лентата е избрана от българската комисия измежду 13 наши филма, които отговарят на условията на Американската филмова академия, но това е само началото на “пътуването” на родната кино творба. Българското предложение ще се бори с близо 90 конкурента от цял свят.

"Оттам те селектират, има няколко нива на цедки, докато се стигне до предпоследното 9 филма и се стига до 5 чуждоезични филма, които кандидатстват за "Оскар"!”, разказва Джевелеков.

"Вездесъщият” е кино в истиснкия смисъл на тази дума! Със своята атмосфера, история, камера! Това е истински кино филм!", споделя Теодора Духовникова, която изпълнява една от главните роли в българския филм.

"Българското кино има шанс, ако правим по 20 филма на година, а не както сега по 3-4 на мускули, със страшни мъки. И може би след няколко години ще имаме и своите големи изключителни награди!", смята актрисата.

“Вездесъщият” е сред шестте  български филми, които се реализираха за по-малко от година и половина с подкрепата на NOVA, като част от дългосрочната стратегия на медийната група за подкрепа на българските филми на всички платформи. Копродукцията на “Мирамар Филм” и Нова Броудкастинг Груп триумфира на най-престижния фестивал на българския игрален филм “Златна роза” през 2017 година, където обра пет основни награди. Освен призовете за най-добър филм, най-добра мъжка и женска роля, “Вездесъщият” взе и наградите на критиката и публиката, което е прецедент в историята на фестивала. Лентата бе отличена с два приза и на 22-рият Международен филмов фестивал София Филм Фест. Творбата спечели Наградата на гилдията на българските кинокритици за балкански филм и Наградата на международната асоциация на професионалните филмови критици и журналисти ФИПРЕССИ.

На миналогодишните награди "Оскар" филмът “Сляпата вайша“ на Теодор Ушев беше на ръба да грабне статуетката за най-добър късометражен анимационен филм. 

"Сега предстои голямата игра и усилие, което трябва да се направи, за да може филмът да се промотира! 48:00-"Честно казано ще бъде трудно. “Пожелавам успех на филма!", споделя изпълнителят на главната роля във “Вездесъщият” Велислав Павлов, когото зрителите познават и като д-р Марио Ковачев в най-успешния български медицински сериал “Откраднат живот”.

“Вездесъщият” разказва как писател и шеф на рекламна агенция заснема живота около себе си с десетки скрити камери. неусетно безобидното наблюдение се превръща в мания, която променя съдби. Така много бързо се превръща във вездесъщ регулатор и в капана му попадат колеги, познати, случайни хора. Камерите му заснемат неочаквани обрати, интриги, изневери, издевателства, дори смърт и нищо не е такова, каквото изглежда...