Темите и гостите в предаването в събота и неделя от 8.00 ч. по NOVA

Комплексната проверка на Медицинския одит в болницата по хематология търси отговорите за смъртта на пет момчета. Проблемната тема ще бъде представена от Миролюба Бенатова в нейната авторска рубрика в “Събуди се“. Има ли вътреболнични инфекции, липса на консумативи и лоша хигиена, довели до усложнения и смърт на петима млади пациенти само за четири месеца. По сигнал на близките на починалите, здравният ДАНС разследва как са били лекувани момчетата след провеждане на терапия, трансплантация и престой в хематологията. Къде потъват милионите за химиотерапия, как се търси реанимация с връзки и може ли системната грешка да бъде избегната – тази неделя в “Събуди се“.

В рубриката “Говори с Ива“ гостува известният гайдар Петър Янев. Дългогодишният спътник на голямата певица Валя Балканска признава, че с нея никога не репетират преди концерт и на сцената спонтанно решават коя песен да изпълнят. Като голям родолюбец Петър Янев е убеден, че има завръщане към българските традиции.

Галя Щърбева е подготвила емоционална среща в рубриката “Да хванеш гората“. Село Садина чува за първи път след 20 години сватбения марш. Композицията на Манделсон прозвучава в обезлюдения район на Северна България в чест на белгийци. Кметицата на Садина е щастлива да венчае двойката в местния музей, а на церемонията е поканено почти цялото село. Оказва се, че все повече сънародници на младоженците купуват къщи там и вече има формирана белгийска общност.

В “Къси разкази“ Мария Йотова ще покаже българската версия на филма “Хвани ме, ако можеш“. Опитна измамница с фалшиво име и лична карта оплита в любовните си мрежи мъже, готови да й дадат значителни суми пари. Фрапиращ факт е, че сред тях има дори частен детектив. Три от жертвите говорят пред камерата на NOVA за влюбването, различните версии на една и съща измама и опитът им да организират собствено разследване.

За абстрактния език на музиката и едно приятелство между китарата и хармониката ще стане дума в неделя. Антонио Серано и Антонио Санчес посетиха страната ни, за да отдадат почит на виртуозния Пако де Лусия и да докажат, че фламенкото, джаза и българския фолклор могат да вървят ръка за ръка. Мартина Ганчева се срещна с двамата изпълнители.

Мариян Станков-Мон Дьо ще говори за любовта, войната и футбола. Негов събеседник този уикенд е Ваня Джаферович, който ще изненада зрителите с едно неочаквано признание. 

Краси Боев ще ни заведе в Малък градски театър на репетиция на постановката “Поп-фолк хроники: Бели птици и куршуми“ – една скандално откровена театрална версия на прехода у нас.

Гледайте “Събуди се“ в събота и неделя с водещ Мира Иванова от 8.00 ч. по NOVA.