Гледайте туристическото предаване тази неделя от 13.00 ч. по DIEMА

Тази неделя пътешествениците от „Без багаж“ ще ни заведат на около 40 км северозападно от Претория, където се намира автентичното село Ндебеле Мапоч.

Тук традицията е съхранена във всички аспекти на живота. Селото е построено, за да приюти общността на Ндебеле след редица премествания по време на апартейда. Днес то вече е известно, с това, че посреща туристите с радост и ги въвежда в културата на етноса.

Многоцветни геометрични модели красят къщите. Те са неразделна част от културата на тази етническа група. Майсторството на стенописа се предава от поколение на поколение, от майка на дъщеря. Декорацията на постройките е занаят на жените като всяка една има свой уникален стил и символите означават нещо различно. Хората от селото са подготвили и къщи за настаняване на гости и тук може да се нощува.

Членовете на общността предлагат туристически обиколки с водач - прекрасна възможност да навлезеш в света на традициите и церемониите им.

Ндебеле искат да запазят културата си по най-достоен начин. Поддържат домовете си, развиват идеите си за посрещане на туристи, дори имат и селски кетъринг екип.

Жените не спират да ръкоделстват. Това е още един начин, по който общността може да бъде подкрепена - посетителите си тръгват с пъстри подаръци, а жените имат с какво да купят още бои, за да реставрират поизбелелите постройки. Каква още символика се крие в тази древна традиция? И какво могат да преживеят в Ндебеле туристите?

Гледайте новия епизод тази неделя от 13 ч. по Diema