Продуцентът Галя Щърбева и режисьорът Петко Гюлчев гостуват в студиото на "Събуди се"

Продуцентът Галя Щърбева и режисьорът Петко Гюлчев разказват в студиото на "Събуди се" за документалния филм “Калин и отбора на затвора”, който спечели наградата за най-добър документален филм на престижния хърватски Вуковар филм фестивал. Той се е състезавал с продукции от всички дунавски държави.

"Това е много уютен и топъл фестивал, който дава възможност на игрални, документални и късометражни филми от цяла Европа да се състезават. И ние взехме наградата за документално кино", сподели Галя Щърбева.

“Калин и отбора на затвора” представя една вдъхновяваща история по действителен случай, която разказва за втория шанс и преобръщането на ценностната система. 

"Предполагам, че темата на филма е събудило чувство в тях. Защото интересът беше доста голям - пълна зала, предложения за закупуване и излъчване в други държави", допълни режисьорът Петко Гюлчев.

"Характерът на Калин, който е основната движеща сила във филма, е наистина вдъхновяващ. Той е един изключителен човек - много енергичен, много деен. Той не се ограничава от длъжностната си характеристика и дава шанс на затворници, на хора, за които се смята, че кариарата и животът им е приключил зад решетките. Калин им дава едно нова начало и ги амбицира да открият неподозирани черти в характера си и таланти", разказва Галя Щърбева.

Цялата работа по филма отнема на екипа пет години. "Това беше необходимо време, за да проследим цялата история до естествения й край. И работата със затворници е сложна, защото е нужно време да спечелиш доверието им. По време на тези пет години сме снимали много истории и съдби, но във филма влязоха тези, които развиват образа на Калин", разказа Петко Гюлчев.

Вуковар филм фестивал се провежда за 13 път в дунавския град и представя богата програма от европейски игрални, документални и късометражни филми.

Тази година сред акцентите в програмата бяха най-новите филми на Педро Алмпдовар, Пауло Сорентино и отличеният за най-добър игрален филм в Кан “Паразит”.

Коя е най-запомнящата се случка от снимките на филма и какво е станало с тези хора, след като са излязли от затвора, можете да видите във видеото в "Събуди се".