Победителят трябваше да убеди и децата, че заслужава първото място

„Неща с душа” е големият победител в шестото издание на ПРОМЯНАТА - най-голямата социално отговорна инициатива на "Нова Броудкастинг Груп" и фондация Reach for Change България. Това беше обявено на специална Церемония на ПРОМЯНАТА, за която ни разказва Марина Малашева.

ФИНАЛЪТ НА ПРОМЯНАТА: Обявяват победителя в инициативата

Вече шеста година ПРОМЯНАТА подава ръка на хората, които са превърнали в своя кауза по-доброто и сигурно бъдеще на децата. А вече знаем и кой е тазгодишният победител. Това е проектът „Неща с душа”. Зад него стоят две млади дами, които влагат цялото си сърце и душа, за да образоват по интересен и интерактивен начин и в същото време да помогнат на хората с увреждания. С наградата от 30 000 лв. те ще могат да доразвият идеята си. Финансов стимул от 15 000 лв. получиха и други двама финалисти - "Академия за родители" и „Тинузавър“.

"Надяваме се да запазим инерцията, която сме набрали и през следващата година да развием много нови продукти, да достигнем до още повече деца и да работим с все повече специалисти, за да сме полезни. Планираме да инвестираме средствата, получени от настоящия проект, в разработването на нови образователни игри. Такива игри, които в много по-голяма степен отговарят на специфични нужди на децата в процеса на тяхното обучение", заявиха победителите.

Трима социални предприемачи продължават към финала на ПРОМЯНАТА

Да създадеш миникомпютър с двете си ръце, а след това да го програмираш. Това е едно от многото умения, на които учат създателите на образователната платформа „Тинузавър“. Освен в света на математиката, ги водят и в този на информатиката и природните науки.

Снимки от церемонията по връчване на наградите можете да видите ТУК

„Защото те са свързани помежду си. Няма как да научим роботиката без да знаем математиката, физиката и програмирането. Затова и програмата ни е мултидисциплинарна”, разказа Невен Боянов от „Тинузавър“.

Мисията да образова има и проектът „Неща с душа”. Тайната за успех тук е ученето чрез игра, а то става с помощта на ръчно изработени материали и помагала. За направата им голям принос  имат хора с увреждания.

„Нашите обучителни материали помагат на децата със специални потребности да учат по един интересен и ангажиращ начин. И обучението се случва с много по-малко напрежение и стрес. И така децата постигат много по-лесни и бързи успехи”, разказа Кунка Великова от „Неща с душа”.

И от жаждата за знание на малките до това на големите. Третият финалист в ПРОМЯНАТА „Академия за родители” дава отговор на всички въпроси, които вълнуват бъдещите и настоящи родители. Благодарение на платформата те получават съвети от най-добрите специалисти.

„Ние вярваме, че ПРОМЯНАТА започва от родителите. И ако те знаят как да образоват децата си, ще дадем една супер стабилна основа на децата, за да развият пълния си потенциал”, каза Мариела Станулова от „Академия за родители”.

Още за трите проекта можете да видите във видеото.

ПРОМЯНАТА е най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява за шеста поредна година в партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да подобри трайно живота на децата в България, като открива мотивирани социални предприемачи и им помага да реализират по устойчив начин идеите си за по-доброто и сигурно бъдеще на българските деца. От 2014 г. досега ПРОМЯНАТА помогна на почти 200 000 и младежи от цялата страна.