Днес честваме Деня на буквите

Министър Боил Банов поздрави творците и дейците на българската култура и учителите и учениците в училищата по изкуствата и по културата по случай светлия празник 24 май. Всички ние продължаваме да сме ученици в голямото училище на живота, написа в приветствието си министърът на културата. Банов подчертава, че именно българската култура е било посланик на народа ни навсякъде по света.
 
 "За мен е чест да Ви приветствам по повод един от най-обичаните и най-вдъхновяващи празници – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост!

  Днес, където и да се намираме по света, усещаме духа на обединението чрез словото. Виждаме светлината на това слово, огряла пътя ни на горди от постигнатото европейци.

  През вековете на миналото народът ни се е срещнал с не едно изпитание. Но вярата и словото винаги са го опазвали в неговата целокупност. Вярата, че заедно сме по-силни, по-знаещи и по-можещи. И словото, което Светите братя Кирил и Методий сътвориха за нас и заедно с учениците си споделиха и с останалите славянски народи.

Всички ние продължаваме да сме ученици в голямото училище на Живота. Заредени с духа и с ценностите на работещите в читалищата и библиотеките, в музеите и в галериите, в сценичните институти, в образователните институции, в необятните полета на българската култура, се усещаме призвани да дадем своя принос в опазването на националната идентичност. Защото тя е характеристиката, която ни отличава, тя е ценното, с което се заявяваме пред света и пак тя е духовната спойка, която ни събира заедно в дни като днешния, за да предадем традицията на идните поколения.

Българската култура винаги е показвала своето високо присъствие и е била посланик на народа ни навсякъде по света. И ето, че днес пак тя е, която ни вдъхва вяра в собствените сили, обръща ни отново към възрожденските идеали и добродетели на народа ни, чертае ни перспективи отвъд настоящето, дава ни хоризонти.

 От сърце желая на всички творци и дейци на българската култура, на децата, на учителите ни, които подготвят и градят бъдещото поколение създатели и пазители на културни ценности, много нови осъществени идеи. Вярвам, че заедно ще съумеем да запазим и пренесем в годините напред упоритостта на българския дух и волята ни да творим.

 Честит празник!"

Специален поздрав за 24 май отправи и външният ни министър Екатерина Захариева.

"Скъпи деца, скъпи родители, скъпи учители, честит празник!
Благодаря ви, че където и да се намирате по света, пазите нашия език, обичаи, култура и азбука. Те ни определят като народ и нация и ни обединяват, независимо на колко километри сме един от друг.", написа министър Захариева.

 

 

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева отправи поздрав към всички българи по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост:

"Днес празнуваме това че повече от хиляда години можем да пишем и четем думи с наши букви. Азбуката ни е създадена, за да „премахне неразумната слепота и да възсияе благоразумната светлина“ по думите на Климент Охридски в "Похвално слово за Кирил".

Това е завет на безценно духовно богатство, което трябва да пазим. С буквите и думите човек опознава доброто и злото, създава, търси и намира смисъла и себе си.

Честит празник на всички учители, ученици, преподаватели, студенти, творци и дейци на науката и културата! Честит празник на всички българи!", се казва в поздравително слово на министър Сачева.

 

 

Традиционната си реч за празника на българската писменост и култура ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков поднесе не в аулата, а през социалната мрежа заедно с поздрава на университетския хор.

В словото си проф. Герджиков посочва, че последните месеци ни дадоха да разберем, че по пътя към знанието няма непреодолими пречки, а за празника на духовността карантина не съществува. Ректорът на СУ честити 24 май на преподавателите и студентите, и на всички будни хора, жадуващи съзидание и духовност.

 

 

Ето и цялото приветствие на ректора на СУ:

Скъпи преподаватели и студенти,

Скъпи приятели на Софийския университет,

За първи път от спонтанното възникване на празника на българската просвета и култура, според някои сведения – преди повече от 200 години, няма да имаме възможност с шествия, събрания и празненства да се преклоним пред делото на създателите и апостолите на славянската писменост и култура, първоучителите светите братя Кирил и Методий и техните ученици.

Но както последните месеци ни показаха, че за стремежа към знание няма непреодолими пречки, така за празника на духовността няма карантина. Дали на училищните тържества, които са били организирани някога на 11 май – църковния празник на двамата свети братя Кирил и Методий, или по-късно на шествията на 24 май, с които всички сме израснали, или днес, изолирани от близки хора и любими занимания, на този празник винаги отдаваме признание на поколенията български просветители, дали своя принос за развитието на българското образование, духовност и култура.

Това е денят, на който с благоговейна признателност си спомняме за всички „творци на наший говор мил“: светите седмочисленици – светите братя Кирил и Методий, нашия патрон Св. Климент Охридски, Св. Наум, Св. Горазд, Св. Сава и Св. Ангеларий. За Паисий Хилендарски и Софроний Врачански, за народните будители през Възраждането, за самоотвержените създатели на килийните и класните училища, на народните читалища, на обществените библиотеки, на първите български печатници, издателства, книжарници, благотворително-просветни дружества, женски, ученически, учителски, музикално-театрални и свещенически дружества, на Българското книжовно дружество, на Софийския университет.

Това е празникът, на който по стара традиция всеки българин отправя благодарност към нашите учители, към хората, разпространяващи знанието и съхраняващи културата и историческата ни памет, към творците и хората на духа, пазители на родния език и на националната ни идентичност.

В тези дни на изпитания нека пожелаем на всички български учители, читалищни и музейни дейци, артисти, режисьори, поети, писатели, художници, музиканти, на всички творци на родната просвета и култура да постигнат много успехи, да покорят нови върхове и да получат заслужено признание и удовлетворение, за да ни радват и да утвърждават славата на една страна с традиции, но и с духовно бъдеще.

На най-младите – учениците и студентите, пожелавам вечният стремеж към знанието да ги превърне в неуморни читатели и оригинални откриватели!

На вас, скъпи колеги – преподаватели и изследователи, пожелавам отдаденост на словото и знанието, радост от изграждането на бъдещите поколения и нови академични успехи!

На всички будни хора пожелавам здраве и мъдрост, сила за съзидание и жажда за духовност!

Честит празник на българската просвета, култура и писменост, на знанието и духовността!

 

 

Кметът на София Йорданка Фандъкова поздрави българите по повод 24 май – Деня на българската просвета и култура и славянската писменост. Ето и пълния текст на посланието й:

„От век и половина това е първият ден на Св. Св. Кирил и Методий , който София няма да посрещне с тържествено шествие на деца и учители. „Царя“ днес няма да е огласен от училищните оркестри. А на паметника на Светите братя няма да чуем „Върви, народе възродени“ от хора на музикалното училище. 

Последните месеци на физическа дистанция ни показаха по нов начин, че близостта и нашата заедност са в езика. И в думите са силата, грижата, свободата и съзиданието.

 

 

И този януари по традиция получих хиляди съобщения от ученици, които искаха по-дълга ваканция – с обяснения, хитрини и забавни закани. В последния месец обаче се случи неочакваното. Стотици молби - „Искаме пак на училище. Вече не е смешно“, ми написа Никол. И училището се превърна в желание, защото то е общност от приятелства, състезания, стремежи и мечти.

Както пише Пенчо Славейков „трябва да се отдалечи човек от онова, що обича, за да усети силата на своята обич“. И когато се отделихме от сцената на театрите, кината,  концертни зали, библиотеките и университетските аудитории, видяхме, че духовността е сила, която се преживява заедно.

Нашата книжовност е най-силното оръжие в утвърждаването ни като държава. Тя е знамето на нашата независимост, което никога не пада.

„Аз зная буквите и животът със знанието е добър“ – това ни казват „Аз, Буки, Веди, Глаголи, Добро, Есть“.  Азбуката ни е разказ за грамотността, за мощта на знанието и силата на един народ, който ще пребъде.

Честит празник на словото и съзиданието!”

Поздрав за празника отправи и кметът на Пловдив Здравко Димитров:

"Този празник е повод да се почувстваме горди от ролята, която българският народ има за разпространението и утвърждаването на славянската писменост и да отбележим значението на културата и образованието за съхраняването на българските традиции и духовни ценности.

В  този ден бих искал да благодаря на всички учители, писатели, артисти, художници, творци и пазители на книгите, които умножават знанието и ни дават надежда.

В днешните дни, които са предизвикателство от световен мащаб, Вие ни помогнахте да съхраним своя дух, да преминем и през този път. В дните на изолация бяхте до нас с книгите, с виртуалните изложби и онлайн концертите.

Искам да отдам и заслуженото на пловдивските учители, които бяха изправени пред огромно изпитание с новите реалности. Те показаха изключително висок професионализъм - изправяха се пред множество предизвикателства, откриваха решения на необичайни проблеми, овладяха нови умения и надскочиха редица ограничения и неизвестности. 

Функционирането на образователната система в тази безпрецедентна ситуация се осъществи благодарение на учителите, които само за броени дни успяха да преобразят познатия традиционен модел и да преминат към провеждането на учебен процес в онлайн среда.

На този специален ден изразявам искрената си признателност към всички учители, които успяха отново да ни научат какво е необходимо да се прави в извънредна ситуация – да се работи с отговорност и отдаденост. Благодаря Ви!

Искам да се обърна и към пловдивските ученици, които проявиха разбиране, упорство и отговорност в сложната ситуация. На тях искам да припомня, че българската азбука е разказ за грамотността: Аз, буки, веди, глаголи, добро ест жичье… - Аз зная буквите и е добър животът със знание. Нека пазим нашето А и Б.

Мили деца, дигитализацията Ви прави граждани на света, но пазете нашите букви, защото те са частица от нашия български корен, който ще бъде с Вас винаги, където и да сте.

Честит празник и бъдете здрави!"

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова поздрави съгражданите си с 24 май и специално подчерта ролята на учителите през дните на карантина заради пандемията.

"Бих искала да изразя благодарност към всички образователни институции и към всички учители, които се грижат децата ни да продължават да получават знания, независимо, че се намираме в безпрецедентна ситуация на пандемия. В условията на криза и карантина те извършиха подвиг с въвеждането на дистанционното обучение, реагираха оперативно и адекватно, проявиха най-висока степен на отговорност към децата ни. Благодаря Ви, за труда и отдадеността! Отново доказахте, че учителската професия е мисия и никой не може да Ви отклони от нея", обърна се към педагозите д-р Дариткова от профила си в социалната мрежа.

"Честит ден на славянската писменост, просвета и култура! В деня на светите братя Кирил и Методий с гордост почитаме делото им. То е увековечено и ще пребъде, докато пишем и четем на български, докато творим и почитаме културата си", поздрави тя за празника.

 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поздрави българите за Деня на буквите. В профила си във Facebook тя написа: 

"Будители, честит празник. Отечеството има нужда от вас сега.

Да е честит празникът на буквите, на книгите, на знанието. Днес се прекланяме пред братята Кирил и Методий, пред техните последователи, пред българските учители, пред всички творци на образованието, културата, науката и изкуството и пред всички пазители на българщината. От векове те са нашите духовни водачи. На тях дължим много и към тях се обръщаме в трудни дни. Будители, Отечеството има нужда от вас сега. А нека всички ние им помогнем да ни възвисят. Заедно да намерим пътя на просперитета и добруването на народа.Честит празник, България!"

 

 

„Помни своя род, език, история и отечество”, призоваха от ВМРО.

 

 

Председателят на ВОЛЯ Веселин Марешки поздрави всички българи по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

„Честит празник на българската просвета и култура и на славянската писменост! Най-българският празник!Поклон пред вас, български учители!“. Така лидерът на ВОЛЯ и зам.-председател на НС Веселин Марешки поздрави учителите за 24-и май в социалната мрежа фейсбук. Според Марешки, както и да се развие животът на човек, той винаги помни своите първи преподаватели, хората, които са отворили съзнанието му за наука, за изкуство. В най-важния период от живота ни- израстването, учителите са до нас, наравно с нашите родители! Затова вечно сме им признателни!

„Тези дни, когато децата учат от вкъщи, българските учители показаха адаптивност, модерно мислене, иновативност! Спасиха учебния процес със своята всеотдайност и професионализъм! Браво!“, категоричен е Марешки.

Той не пропусна да поздрави и всички дейци на българската култура- певци, художници, писатели, поети, преводачи, археолози, читалищни работници- всички, които ревностно пазят и популяризират нашата уникална духовна съкровищница и с таланта си разнасят славата на България по целия свят.

 

 

"Да направим отново България „държава на духа“. Това пожела лидерът на БСП – София и председател на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов по случай Деня на българската просвета, култура и на славянската писменост. Той, заедно с членове на Изпълнителното бюро на Градската организация, общински съветници и народни представители от БСП поднесоха цветя и венци пред паметника на Св. св. Кирил и Методий пред Националната библиотека в столицата.

Паргов посочи, че имаме с какво да се гордеем като нация. „Знаем какво трябва да съхраним и развием – образованието, науката и културата“, допълни той.

„Празникът на буквите тази година е различен – отменени са големите чествания, ще мине без шествия по улиците, няма да има училищни тържества. Но всичко това не може да го помрачи, отбеляза председателят на Софийската организация на БСП – 24-ти май е в душата и сърцето на всеки българин - почитаме делото на Светите братя Кирил и Методий“.

 

 

Калоян Паргов отправи благодарност към българските учители и университетски преподаватели: „Те показаха, че и в тежки времена, дори от разстояние, са неотменно до своите възпитаници и продължават да ги водят по пътя на просвещението. Поклон!“.

Той изрази уважение към българските учени и изследователи: „Осъзнахме, че науката ни е нужна, за да се справим с предизвикателствата, пред които сме изправени. Респект!“

Лидерът на БСП – София изказа съпричастност с хората на културата: „Сега художниците, сценографите, режисьорите, актьорите, певците, музикантите и танцьорите са лишени от възможността да бъдат със своята публика. Те трябва да получат нашата подкрепа и усетят огромното ни нетърпение отново да се докоснем до тяхното изкуство. Кураж!“

„Признателност към всички български писатели, поети, сценаристи и журналисти, които боравят с най-силните ни оръжия – нашия език и писменост. Чест и почитание! Словото е упование във времена на изпитания“, категоричен бе Калоян Паргов.

Народният представител от ДПС Делян Пеевски поздрави всички българи, като изрази огромната си признателност към учителите, които съхраняват езика  възпитават младите. 

"С радост ви поздравявам за 24-ти май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост!

Тази дата се утвърди в нашата традиция като най-светлият и жизнерадостен празник, който честваме под звуците на „Върви, народе възродени“.

Това е денят на буквите, на просветата, на науката и на духа. Ден, в който почитаме делото на Солунските братя Кирил и Методий.

Изказвам огромната си благодарност към нашите учители, които съхраняват родния ни език и възпитават младите, към дейците на културата и науката, чиито постижения са признати в света.

Желая на всички здраве, сили и мъдрост!

Да пребъде кирилицата! Честит празник!"

Генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS началник на ВМА поздрави преподавателите в 130-годишната Военномедицинска академия.

 

 


„…Напред! Науката е слънце, което във душите грей! Напред! Народността не пада там, гдето знанието живей!...“На 24 май празнуваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - ден на гордост и преклонение пред нашите просветители!

Военномедицинска академия обединява дългогодишни традиции в грижите за пациента, научните разработки и обучението на медицински персонал. В своята близо 130-годишна история Академията съсредоточи мощен учебно-научен комплекс, създавайки оптимални условия за обучение на докторанти, специализанти, стажанти и студенти.

Благодаря на всички колеги-преподаватели - професори, доценти, асистенти, за високия професионализъм и отдадеността, които влагате в затвърждаване авторитета на българското медицинско образование.

В този празничен ден поздравявам и нашите курсанти и студенти от специалностите „Военен лекар“ и „Медицинска сестра“, които обучаваме съвместно с Военноморско училище и Медицински университет-Варна.

Вие сте нашето бъдеще, но и сбъднатата мечта! Благодаря Ви за усърдието и мотивацията. Гордеем се с вас".

За Деня на буквите поздрав отправи и председателят на КРИБ и собственик на "Адванс Медиа" Кирил Домусчиев в. В профила си във Facebook той написа:

"На 24-ти май България чества Деня на славянската писменост и на българската просвета и култура! На тази дата отбелязваме духовното възраждане на българския народ.

Това е денят, в който се прекланяме пред великото дело на Светите братя Кирил и Методий.

Честит празник на всички българи, преподаватели, студенти и ученици!"

 

 

Поздравление за празника публикува и БАН с видеообръщение на председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски.

 

 

Американският посланик у нас Херо Мустафа и служителите от посолството на САЩ поздравиха българите за 24 май и се възползваха от празника, за да демонстрират докъде са стигнали с изучаването на българския език.


Начело с американския посланик Херо Мустафа те заговориха на български в празничен видеоклип заедно със своята българска учителка, която им помага да научат трудния ни език.

В празничното видеобръщение всеки от дипломатите призна какво е за него българският език и защо е решил да го изучава.

"Честит 24 май- Денят на българската просвета и култура!", е поздравът от името на американското посолство към българите.

 

 

Посланикът на Франция Флоранс Робин поздрави всички българи по повод 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.Тя рецитира част химна на братята на български. "Избрах откъс от стихотворението "Св. св. Кирил и Методий" от Стоян Михайловски, който е бил учител по френски език в Русе, за да честитя на всички празника на славянската писменост", каза посланикът.

 

 

Поздравление отправи и посланикът на Русия Анатолий Макаров по случай 24 май. 

"За мен е чест и гордост, че имам възможност да поздравя българския народ за светлия празник - Ден на българската просвета и култура и славянската писменост. Славянската писменост е уникален духовен подвиг", заяви посланик Макаров.

 

 

Националната галерия също реши да поздрави българите за празника."За мен е чест и гордост, че имам възможност да поздравя българския народ за светлия празник - Ден на българската просвета и култура и славянската писменост. Славянската писменост е уникален духовен подвиг", заяви посланик Макаров.

 

 

Примата на българската популярна музика Лили Иванова поздрави българите с празника на българската просвета и култура.

Голямата певица, която е от малкото изпълнители с характерна чистота на фразата и когато говори, и когато пее, и с прекрасен подбор на текстовете си, призова сънародниците си да се стремят да запазят езика ни чист.

"Денят на българската просвета и култура - 24 май, е символ на духовността, напредъка и човечността! Наше призвание е да помним делото на Светите братя Кирил и Методий и техните ученици и да съхраним българския език чист! За да ни има като народ! Честит празник!", написа в профила си звездата.

Тя публикува и картината на художника Васил Горанов, изобразяваща Светите братя Кирил и Методий и учениците им.

 

 

 

Васил Василев-Зуека и Алекс Сърчаджиева отправиха специално послание към зрителите на „Неделята на NOVA“ по повод празника на славянската писменост и култура. „Честит празник на всички, които днес празнуват. Честит празник на всички учители, на всички културни дейци, на всички просветители, на хората, които са отговорни за нашето образование и възпитание“, каза Зуека.

 

 

„24-ти май е един прекрасен празник на българската култура и просвета. Смятам, че е хубаво на днешния ден да си зададем въпроса: „Кои са днешните будители - хората, които могат да ни научат и да ни водят напред?“, коментира Алекс Сърчаджиева.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.