Инициативата на радио FM+ се провежда за поредна година в осем големи общини в България

В навечерието на 15 септември Евелина Павлова – посланик на кампанията, гостува в студиото на „Събуди се“, за да разкаже повече за една от най-награждаваните, дългогодишни и общественозначими инициативи на радио FM+.

„Нито една спестена секунда не струва, колкото живота на едно дете!“ – стига ли обаче това силно послание до шофьорите?

„Гордея се с позитивното послание на тази кампания. Обикновено стигаме до тези призиви, след като сме си припомнили черната статистика. И като родител, и като журналист ме изтощават тези тъжни цифри, но „Спаси дете или човешки живот!“ е най-смисленото нещо, което да си повтаряме всеки един ден от годината. В навечерието на 15 септември обаче е особено важно“, споделя Евелина Павлова, която освен журналист и публична личност, е майка на две деца син и дъщеря – на 7 и на 18 години.

„Дъщеря ми от години наред ходи с колело на училище. Изключително много съм се страхувала за нея и за здравето й, защото познавам манталитета на шофьорите и винаги се питам защо тези хора карат по съвсем различен начин извън България, а тук шофират така“, разказва тя.

„Радвам се, че почти всички медии пропагандират отговорно поведение на пътя, защото това е, което ние можем да направим. Можем да привличаме съмишленици. Кампанията на радио FM+ е носител на много награди, включително на най-престижната международна радионаграда. За 16 години поставихме много предупредителни табели на опасни кръстовища, обновихме пешеходни пътеки, пресичаме заедно на първия учебен ден в различни общини. Има поставени предупредителни табели и на гърба на прозорците на градския транспорт – най-видимото място за останалите шофьори, които са със същия призив.“

Обратната връзка

„През годините в радиото се опитахме да привлечем много влиятелни хора, които са носители на силни послания. Прея, Свилен, Нина Николина, Теди Москов, Георги Господинов, хора на културата, общественици. Всеки от тях говори на своята публика и когато добавим техните гласове ефектът се мултиплицира. Ние сме длъжни да казваме важните неща, а оттук нататък е ред на контролните органи да следят и да санкционират тези, които не ни чуват“, категорична е Евелина Павлова.

А призивът й към шофьорите е: „Скъпи шофьори, пазете моите деца, пазете своите деца, пазете собствения си живот! Когато се качваме в автомобил, ние яхваме оръжие. По какъв начин ще се придвижим зависи от нашето чувство за мярка и отговорност. Нито една секунда на пътя не струва колкото живота на едно дете!“

Повече за инициативата на радио FM+, гледайте във видеото на "Събуди се".