Близо 20 000 деца в 44 държави по света изучават български език в неделни училища

Близо 20 000 деца в 44 държави по света изучават български език в неделни училища. Макар далеч от България за тях Деня на българската азбука - 24 май, също е голям празник. Как го посрещат в Англия - разказва кореспондентът ни Павлина Трифонова.

Българското неделно училище „Слово“ в Оксфорд вече шеста година обучава деца на сънародници, като броят им непрекъснато расте. Налага се тази година да открият и негов филиал в близко градче. Директорът му Валентина Александрова казва, че през последните години в Англия има бум на желаещи да изучават български и се увеличават децата от смесени бракове, които се нуждаят от повече подкрепа при усвояване на езика. 

ПОВОД ЗА ГОРДОСТ: Къде се намират едни от най-модерните училища у нас?

Майката на Доро много добре знае колко е трудно да поддържаш жив езика на своите родители далеч от дома. Виктория Кесеруан е от българо-ливански произход. Тя е парамедик, чиито син учи в българско училище. 

След месеци на онлайн обучение заради пандемията днес класните стаи в учебното заведение в Оксфорд отново са пълни и децата са щастливи да празнуват заедно 24 май. Пеят песни, рецитират стихове и правят бисквити с българските букви. 

Някои от учениците вече очакват с нетърпение лятната си ваканция в България, когато ще могат да упражнят наученото по български език с баба и дядо.  

Репортер: Павлина Трифонова