За проблемите на психиатричната грижа у нас – тази неделя след централната емисия новини на NOVA

Насилие, жестоки условия за живот и липса на адекватна професионална грижа. Това констатират европейски експерти след посещение на част от домовете за психично болни и умствено изостанали у нас. Заключенията им са включени в предварителен доклад за състоянието на част от българските психиатрии, който нанася сериозен удар върху репутацията на страната ни. Същинският доклад ще бъде оповестен през март следващата година.

Екип на NOVA е първият, който успя да влезе в три от домовете, заради които България е порицана. Тази седмица в „Темата на NOVA” авторът Глория Николова и операторът Димитър Василев разказват как живеят обитателите им и какво възмути Европа. Държавата ги нарича „потребители“, а извън домовете малко хора знаят, че те съществуват.  

Освен битовите казуси, липсата на адекватна професионална грижа и занимания, които да осмислят съществуването, се превръщат в същински проблем за тези хора. Персоналът е недостатъчен и почти винаги в пенсионна възраст. 

Има ли желание държавата ни да поправи проблемите или „потребителите” на социалните услуги, както ги наричат обикновено, ще продължат да бъдат безгласна буква в периферията на обществото ни?

Гледайте „Последна спирка "НенужниТЕ"“ в „Темата на NOVA“ на 5-и декември, веднага след централната емисия новини. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.