Повече подробности от провелата се днес конференция „Не на кибернасилието!“, с фокус върху жените и децата, специално за „Социална мрежа“

Репортерът Цвета Гагарова се включва с повече подробности от провелата се днес конференция „Не на кибернасилието!“, с фокус върху жените и децата, специално за „Социална мрежа“.

На нея се отчитат резултатите от кампанията и се обръща внимание върху опасностите в онлайн пространството. Провежда се под егидата на вицепрезидента Илияна Йотова. Инициатори са международната организация "Зонта Интернешънъл" в партньорство с националните институции от неправителствения сектор.

„Проектът продължи близо 10 месеца и все още продължава. Резултатите са, че младите хора, учителите, педагозите, психолозите имат нужда от още обучение. 60% от тях споделят това мнение. 40% от тях или техни приятели са имали посегателство чрез кибермрежата и това е един много висок процент. Целта ни беше да обучим децата, учителите, педагозите и да ги направим доброволци. Създадохме една голяма мрежа от 500 доброволци, които работят сега на терен в групи. Тези доброволци чрез обученията с UNICEF, SafeNet и ГДБОП (това е партньорът, който ни обучи и след това и всички останали наши партньори). Така достигнахме до доброволците и успяхме да обучим 2000 човека. Те са я споделили с поне двама-трима човека около себе си и според мен лавинообразно ще се разпространява информацията. С нашият партньор NOVA Broadcasting Group създадохме рекламна кампания, която доведе до голяма гледаемост и резултат. Хората сами започнаха да ни търсят и на нашия сайт zontabularia.com сме публикували цялата информация относно проекта“, споделя какви са изводите и решенията организаторът и директор на „Зонта Интернешънъл“ Бистра Илиева.

„Изводите, които си направихме е, че не може да затворим темата след десет месеца. Вече набрахме скорост, институциите ни се доверяват, също така и доброволците. Ние от друга страна се зареждаме от факта, че имаме резултати, затова ще продължим да работим. Ще бъдем устойчиви. Втората задача е да направим платформа, на която да съберем всички ресурси и презентации, съдържащи методики, практики. Имаме видеоклипове. Желанието ни е да създадем и други и да влезем в часовете на класния с такива обучения. Това е начинът децата да получават информация. Мрежата и посегателствата върху децата непрекъснато се променят. Искаме  да стигнем не само до учители и деца, но и до родителите. Това е голяма тема и искаме да работим, за да сме полезни на родителите. Те се намират в най-неизгодна ситуация“, допълва организаторът.

„Данните, които виждаме е, че кибернасилието расте лавинообразно и то е 11% от децата, които са претърпели насилие от онлайн посегателства. 60% от кибернасилието е от социалните мрежи. Седем от десет жени, които са претърпели онлайн насилие. Процентът е много голям и той расте. Това, което сега предприема Европейската комисия е да се създават законодателство и да има закон, който всички да използваме в социалната мрежа. Всеки един от нас трябва да знае, че какво и да направи в социалната мрежа, го поставя в своето досие. Това е валидно за всеки един, но малките деца трябва да го разберат от рано. Най-уязвимата група е между 8 и 13 години, когато получават телефони, таблети и свободно почват да сърфират. Те не знаят как да се пазят. Не знаят кой е срещу тях в мрежата. Но всяко написано, качено нещо в мрежата, остава за цял живот. Работодателят им ще гледа дигиталното им досие. Затова всеки да внимава какво прави в мрежата и как го прави. С нашият проект искаме да поставим темата, ще работим за промяна в законодателството и се надяваме да имаме резултати.“