Криминалният сериал на NOVA спечели престижното отличие на международния фестивал в Амстердам

Сериалът на NOVA „Отдел Издирване“ и актьорът Юлиан Вергов бяха номинирани за три награди на авторитетния международен филмов фестивал „Septimius Awards“ в Амстердам, който се проведе във вторник вечерта. Криминалната поредица бе номинирана в категорията най-добър сериал и най-добър оператор, а Юлиан Вергов бе претендент за отличието най-добър европейски актьор, което е голямо признание за таланта на актьора.

Амстердам, градът на разнообразието, отвори врати за един различен фестивал – филмовият форум „Septimius Awards“, носещ името на римския император Septimius, първият от африкански произход, който се оженил за бяла жена. Императорът послужил за вдъхновение на организаторите на фестивала, за да царува в него разнообразието и да отличава най-добрите в киното – игрално, документално или късометражно. Това, което го отличава от други подобни фестивали, е идеята да раздели актьорите в различни категории по континенти. След кратко прекъсване заради пандемията, филмови създатели от цял свят се събраха отново в Амстердам, но този път сред предложенията да получат желаната статуетка с образа на императора имаше и български имена.

„Историята на "Отдел Издирване" е безкрайно интересна и никога не съм бил в такава роля. Беше много по-трудна от другите ми роли заради цикъла на подготовка, защото бе необходима тренировка за всички тези умения, които притежават героите. Обикновено колегите казват, че много се забавляват, докато снимат сериал, но при нас бе обратното. Не оставаше време за забавление“, споделя актьорът Юлиан Вергов, който се превъплъщава в образа на инспектор Камен Петков в криминалната поредица. Той се оказва най-награждаваният по световни форуми български сериал. 

„В края на снимките усетихме, че нещата започват да се завързват и да приличат на това, което си представяхме. Тогава аз като режисьор, усетих, че съм успял  да постигна целите си. Нашето признание вече си го имаме. Получаването на награда понякога е въпрос на късмет“, споделя режисьорът Димитър Димитров.

„Много хубава, чиста криминална история, която е заплетена в естеството си, но е разказана просто. В криминалния жанр, който е тренд в световен мащаб, има дефицит у нас. Тази номинация е признание първо за България, защото сме малка държава, но с конкурентни продукти на световно ниво. Също така е признание за NOVA телевизия, която подкрепя българското кино. И най-вече е признание за нас самите като екип, тъй като сме вложили цялото си сърце и душа в него“, коментира продуцентът Александър Христов.

Сериалът изненадващо взе награда за най-добър саундтрак. Музиката към „Отдел Издирване“ бе специално създадена от известния български диригент и композитор Максим Ешкенази, музикалния продуцент на компанията “Монте Мюзик” - Веселин Ценов-Algoriddim и китариста Константин Ангелов.

„Максим е страхотен композитор и свърши прекрасна работа. Щастлив съм, че журито оцени това“, сподели от сцената режисьорът Димитър Димитров, който прие наградата.

Криминалната поредица на NOVA „Отдел Издирване“ е най-награждаваният български телевизионен сериал.