Събитието е тази неделя, 11 септември от 10.00 ч. до 20.00 ч. в градина „Майчин дом“ и градина „Алжир“ на бул. „Христо Ботев“

Вече пет години сдружението „Да дарим усмивка“ помага на хора в нужда. А всеки, който желае, може да се включи в най-новата инициатива. Репортерът на NOVA Василена Гръбчева и съпругът й, д-р Асен Цеков разказват повече за предстоящото събитие.

ЗА КАУЗИТЕ И ЛЮБОВТА: Репортерът на NOVA Василена Гръбчева и мъжът до нея

„Благотворителният маратон „Да дарим усмивка за първия учебен ден“ е нова инициатива на сдружение „Да дарим усмивка“. Решихме тази година да направим нещо различно – благотворителен маратон, в който ще има песни, танци, спортисти, кучета, дори роботи. Целта е да съберем средства, за да осигурим един достоен първи учебен ден на деца в неравностойно положение. Вече имаме списък с над 100 деца. Всеки, който иска да се свърже с нас, за да се включи в инициативата, може да го направи на страницата на „Да дарим усмивка, разказва д-р Цеков.

Освен финансово, хората могат да се включват в инициативата и чрез предизвикателства

„Всеки може да се включи като подкрепи спортистите по време на благотворителния маратон. Например, ултрамаратонецът Краси Георгиев ще бяга. За всеки дарен 1 лев той ще прави по една обиколка на градинка алжир. Всеки, който иска, може да бяга заедно с него. За да му помогне да се справи с предизвикателството. Шампионката по бокс Станимира Петрова ще бъде там и всеки който желае, може да се изправи срещу нея на импровизиран ринг. Най-силната жена на Балканите Христина Караколева, която стана шампион тази година и която е била и „Царица на розата“ ще присъства и ще показва различни упражнения. Инструктори от четири големи фитнес зали ще изпълняват различни крос фит упражнения. За всеки дарени 10 лв., ще правят по 10 лицеви опори, коремни преси, ще ходят на ръце… Освен спортистите, на събитието ще присъстват и музиканти и представители на различни образователни центрове, които ще за забавляват най-малките. Ще бъде много интересно“, допълва журналистът Василена Гръбчева.

Десетки мотористи отново ще раздават подаръци на деца

Певицата Маги Джанаварова, която ще вземе участие в благотворителната кауза сподели вълнението си от предстоящото събитие: „Винаги съм вярвала, че можем да заразяваме хората с добро. Важно е да даден пример, да се съберем и да покажем, че можем да направим нещо хубаво. На първо място да помогнем на децата, след това да спортуваме, да нахраним душата си и тялото си. Ще има и среща с интересни личности като Андреа Банда Банда, а на концерта ще пеем заедно с VenZy, Дивна, Били Хлапето и още много изпълнители.

„Имали сме много моменти, в които сме изпитвали смесени чувства. Като през 2019-а, когато три от децата от дома в Рома, които посещаваме регулярно, бяха осиновени от американско семейство. Когато ги изпращахме на летището, това беше сред най-силните емоционални моменти в живота ми", признава д-р Цеков.

„Благотворителността ни сплотява. Запознахме по този начин - аз правих репортаж за него и неговата инциатива и впоследствие станахме семейство. Нещата се случват, когато имаме обща цел", категорична е Василена Гръбчева.

Всеки, който желае, може да посети събитието тази неделя, 11 септември от 10.00 ч. до 20.00 ч. в градина „Майчин дом“ и градина „Алжир“ на бул. „Христо Ботев“