Актьорът разказва за обичаите си преди представление, за любовта, притесненията и за героя си в завладяващата семейна сага в ефира на NOVA

Дълбокото потапяне на Христо Петков в ролите му го превърна в един от най-гъвкавите и убедителни актьори у нас. През последните години той се превъплъти в тих убиец („Дяволското гърло“), арогантен злодей и каноничен полицай („Отдел: Издирване“), но сега облича расото на монах в сериала „С река на сърцето“, излъчващ се в ефира на NOVA. Талантливият актьор разкрива повече за героите си в интервюто на Мариян Станков-Мон Дьо за „Събуди се“.

„Често хората си мислят, че съм навъсен, агресивен и лош човек, а всъщност нямам никакъв афинитет към агресията, бойни и мускулести дейности. Голяма част от мен е птица, особена маймуна, мечка. Аз съм няколко животни в едно. Не съм се стремял към конкретна мечта, но главата ми винаги е била в облаците. Обичам да има въздух около мен, да има свобода, хоризонт, който да не е прекалено близко. Мечтая за това“, споделя пред Мон Дьо Христо Петков.

„Животът ме научи да не вярвам на 100% на хората и винаги да имам едно на ум. Може би пандемията има пръст в това, но по едно време се превърнах в нещо като ксенофоб. Не харесвам безсмислието, глупостта, ламтежа за пари, войната и цялостното умопобъркване на хората. Човечеството върви към обезобразяване и превръщане в биткойн. Притеснявам се от мобилизацията, която обяви Путин. В началото на войната бях в шок и не можех да повярвам, че сега започва война. Всеки ден го чуваме по телевизията, но свикваме и вече не ни прави такова впечатление, а е много страшно. Конфликтът ще продължи дълго, като при Израел и Палестина. Страхувам се за децата в какъв свят ще живеят“, коментира актьорът.

Сътресения и разкриване на дълбоко заровени тайни в „С река на сърцето“

Актьорът участва в пиесата „Нова земя“ на Иван Вазов в Народния театър, където изпълнява ролята на брутален и агресивен политик. Той разглежда всички свои взаимоотношения като бизнес и според актьора няма много разлики с политиците в днешно време. Героят му със сигурност би говорил всички тези неща, които измислят и обещават политиците и днес, за да накарат хората да гласуват. Най-големият грях на хората, занимаващи се с политика са парите. Според него хората не искат да гласуват защото им е писнало и смятат, че от техния глас нищо не зависи. За съжаление по този начин попадаме в матрицата, но трябва да бъде разрушен този стереотип.

„Постижението ми до тук е, че се занимавам с това, което обичам. Не ми пука особено за наградите. Имам едно на ум, но не е нещо, което ме тормози“, признава Христо, за който талантът зависи от това как го носиш. Може да тежи и тон или перце, сравнявайки го с душата, която според повечето тежи 21 грама.

За обичаите преди представление

„Започна със Захари Бахаров, с когото запяхме едно парче и се превърна в нещо като суеверие за мен. Не е фанатично, но обикновено леко си тананикам различни парчета за отделни представления. Така се настройвам с музика“, споделя актьорът.

Добър или лош ще бъде героят на Александър Сано в сериала „С река на сърцето“?

За ролята на отец Лазар в „С река на сърцето“

„Ролята може да се изиграе по различни начини. Това е човек на църквата и има рамки, които много не могат да бъдат огъвани. Но точно това ми е интересно. Няма просто добър човек или добър герой. Във всяка роля, интересното за актьора е да човърка там, където има по-малко светлина. Още в началото със сценариста Георги Тенев и режисьора Мартин Макариев решихме да не се занимаваме с човек, който живее по канона. Изследваме архимандрит Лазар като вярващ човек. Има една реплика в сериала: „Съвестта създава или решава проблеми, които със закон не могат да бъдат разрешени“. Не е лош герой, но крие тайни, които биха отворили врати към тъмни коридори“, описва героя си в семейната сага „С река на сърцето“ актьорът.

Обрат и ново начало за Вяра в „С река на сърцето“

„Мартин Макариев ми предложи ролята, за която много хора се съмняваха, че е подходяща за мен. Беше провокация и трудна задача. Вярващ човек съм, но не съм религиозен. Тук беше и провокацията, която ме държи на пръсти. Наложи ми се да правя неща, за които трудно бих могъл да се подготвя. Например молитва извън молитвеника, която има за цел да провокира Бог. Трудно може да се научи това. Отец Лазар е съвременен човек и имахме леки проблеми с църквата. Видинският митрополит гледа първия епизод и сподели, че много добре говоря и ми вярва, но не изглеждам като игумен. Отказах екстеншъни за брадата и търсех автентичност. Затова и предложих очилата, с които се появява архимандрит Лазар. Според мен, важното е когато ме гледат да виждат човешкото в мен, а не представата за някакъв герой“, разказва за трудностите при изграждането на персонажа.

„Ако бях Господ бих казал на днешния Христо да продължава напред и нагоре. Усещам, че това е посоката.“

Следете всичко за новия сериал на NOVA „С река на сърцето“ на Facebook страницата и Instagram профила на продукцията.